Ardino’nun (Eğridere) Rusalsko (Hotaşlı) köyüne yakın bir mevkide 1100 metre yükseklikte bulunan Yayla isimli yerde geleneksel sağlık ve bereket mevlidi yapıldı. Dini merasime Rusalsko köyü halkından başka Asenovgrad (Stanimaka) kasabası, Aytos şehri ve Türkiye ve Kıbris’ten memleketine gelen göçmenler olmak üzere yaklaşık bin kişi katıldı. Dini merasime katılan konuklar arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali İl Başkanı Müh. İzzet Şaban, Ardino Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Mümünhocov, Gorno Prahovo (Tosçalı), Kitnitsa (Yatacık), Dedino (Dedeler), Lübino (Ömerler), Dolno Prahovo (Amatlar) ve Ribartsi (Osmanlar) köylerinin muhtarları, HÖH Asenovgrad İlçe Teşkilatı’nın şimdiki Başkanı Ferdi Kadir ve eski Başkanı Mümün Alicik yer aldılar.

Asenovgrad’ın Dolni Voden (Vadene) semtinden 100 yaşındaki İdriz İdrizov da 1100 metre yüksekliğe çıkarak mevlide katıldı. Asırlık dede,”Mevlide oğlum Recep, torunum Vasfi ve torun çocuğum Deniz ile birlikte geldik. Tekrar yüksekten doğup büyüdüğüm yerleri görmek istedim. Bu topraklarda doğdum ve çocukluk yıllarım bu meralarda geçti. Mevlit, gözümüz gibi korumamız gereken bir geleneğimizdir” diye ifade etti. İdriz dede, gelecek yaz da mevlide katılmayı umuyor.

Eski Başmüftü Fikri Sali başta olmak üzere bölge imamları, Kuran tilaveti sundular, sağlık ve bereket için mevlit okudular ve dua ettiler.

Tüm katılımcılara Rusalsko’dan Aynur Hasan’ın hazırladığı 12 kazan kurban yemeği ikram edildi. Gelecek yılki merasim için yardım toplamak amacıyla açık arttırmayla satışa sunulan maddi bağışlardan ve para bağışlarıyla birlikte 9 bin levadan fazla para toplandı. Açık arttırma ile yapılan bir kilo inek yağı için teklif edilen fiyat 150 levaya, bir kilo arı balı için teklif edilen fiyat ise 110 levaya ulaştı. İnek yağını Asenovgrad’ın Dolni Voden semtinden Ahmet İsmail (Ago), bal ise Ardino’dan Şahin Bayramov satın aldı.

Köy yaşlılarının anlattıklarına göre Yayla’da yağmur duası ve mevlit yapma geleneğinin 500 yıllık tarihi var. 16 asırda İslam dininin bölgede önderlerinden biri buraya defnedilmiştir. Yerlilerden bu zatın ismini bilen yok. İslam’ı yayan ünlü bir zat olduğu ve insanların Müslüman olmalarında büyük rol oynadığı düşünülüyor.

Dini merasim, Rusalsko Muhtarlığı ve Cami Encümenliği tarafından köy sakinlerinin katkılarıyla organize edildi.

Rusalsko Muhtarı İsmet Mustafa, bu asırlık geleneğin gelecekte de devam etmesini umuyor. Muhtar, organizatörlere ve katkıda bulunanlara içten teşekkürlerini sundu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar