Covid-19 ile Mücadele Eylem Masası’nın verdiği olağan basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı prof. Kostadin Angelov, koronavirüse bulaşan kişilerin sayısına göre iyileşen sayısında kalıcı artış eğiliminin izlendiğini öne sürdü.

Eylem Masası Başkanı gen. Ventsislav Mutafçiyski’nin sözlerine göre bu tespit, başkentte bulunan hastaneler üzerindeki baskının önemli ölçüde azalması ile de teyit edilmekte. Mutafçiyski, ağır solunum problemi olan hasta sayısının yüzde 40-50 oranında azaldığı Askeri Tıp Akademisini örnek gösterdi.

Gen. Mutafçiyski, koronavirüs aşısının uygulanması ile ilgili izlenimlerini paylaşırken ” Aşılama daha ilk günden bulaşıcı oldu” sözlerini kullandı ve Askeri Tıp Akademisinde tahsis edilen 100 dozun yetersiz kaldığı ve aşı olmak isteyen çok sayıda tıp uzmanının iade edildiğini belirtti.

Devlet Sağlık Başmüfettişi doç. Angel Kunçev, yeni 25 bin doz aşının Bulgaristan’a 4 veya 5 Ocak günü uçakla getirileceğini ve tüm sağlık bölge müfettişliklerine arabalarla nakledileceğini bildirdi.

Önümüzdeki ayın sonuna kadar aşılamanın sağlık çalışanlarını kapsayan ilk safhasının tamamlanması ve yaşlılara aşı uygulama çalışmalarının başlaması bekleniyor. Avrupa İlaç Ajansı “Moderna” tarafından üretilen aşıyı onaylarsa eğer, aşılamanın ikinci etabına daha Ocak ayında da geçilebilecek.

Eğitim Bakanı  Krasimir Vılçev, 4 Ocak’ta çocukların ve 4. sınıfa kadarki öğrencilerin ana okul ve okullara döneceklerini teyit etti.

Salgının başlamasından bu yana Covid-19’a bulaşanların toplam sayısı 201 bin kişi, vefat edenlerin sayısı ise 8 bin kişi olarak açıklandı.

Doç. Kunçev’in bildirdiği gibi son iki hafta içinde Bulgaristan, hastalanma oranı göstergesi itibari ile AB ülkeleri arasında 24. yerde, koronavirüs ile hayat mücadelesini kaybeden kişi sayısı itibari ile ise 3 yerde sıralanıyor.

Kunçev, yeni vaka sayısındaki düşüş eğiliminin korunması halinde salgın önlemlerinin gevşetilmesinin ele alınabileceğini de söyledi.

BNR

Reklamlar