Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Arnavutluk’taki Bulgar Azınlığın tanınmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun Şubat ayı Strazburg bileşiminde Arnavutluk’taki Bulgar azınlığının tanınması konusu oya sunulacak.

Avrupa Parlamentosu yıllık ilerleme raporunda ilk defa olmak üzere Şubat ayında görüşeceği tarihsel raporunda Arnavutluk’taki Bulgarların azınlık olarak tanınmasını görüşecek. Bulgar sağ kanat milliyetçileri Andey Kovaçev (GERB( ve Angel Canbazki’nin (VMRO)  ısrarlı baskısı sonucunda son anda yıllık raporda ciddi değişiklikler yapılmış ve Arnavutluk’taki Bulgar azınlığının tanınması konusu gündeme alınmıştır.

Arnavutluk’taki tarihsel Bulgar azınlığı ve Pan Avrupa VIII. Koridoru kurulması konularında yapılan değişiklikler  GERB’li Andrey Kovaçev’ın ısrarı üzerine komisyonun 2016 Arnavutluk raporuna alınmış ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunda ele alınacaktır.

Kabul edilen değişikliklerin resmi metninde şöyle deniyor:

–  İlgili yasaların bütünsel uygulanmasıyla Arnavutlık’taki tüm azınlıklarının haklarının sağlanması için ek çaba gösterilmesi gerekir;

–  Prespa, Golo Bırdo ve Gora bölgelerindeki Bulgarlar etnik kökenli kişilerin haklarının yasama kapsamına alınarak uygulamada garanti altına alınması önerilir;

– Resmi olmayan verilere göre, toplam sayıları 50 bin ile 100 bin kişi arasında olan Arnavutlukta ikamet eden Bulgarlar yıllardan beri resmi azınlık olarak tanınmalarını bekliyor;

–  1932 yılında İstanbul’da İkinci Balkan Konferansında kabul edilen bir sonuç bildirisinde, iki devlet arasında imzalanan sonuç tutanağında, Kovaçev’in ifadesiyle, aynen şöyle denmiştir: “Madde 1: Arnavut heyeti Arnavutlukta Bulgar azınlığı yaşadığınıtanır.”

Hükümetlerin değişmesi ve yaklaşan İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Sonuç Belgesi onaylanamamıştır. Bu sorun şimdiye kadar defalarca gündeme alınmıştır. Bulgar tarafı ve ikili ilişkiler için hassas olan sorunlar arasında Bulgar etnik azınlığına ait kişilerin hakları da yer alır. Arnavutluk’ta resmen Yunan, Makedon ve Sırp-Karadağlı azınlıkları olmak üzere üç etnik azınlığın ve Çingene ve Ulah ve Arman dil azınlık gruplarının varlığı resmen tanınmıştır. Bulgar etnik grup ise tanınmamıştır.

GERB partisi Avrupa Parlamentosu milletvekili Kovaçev, etnik toplulukların varlığını ve haklarını tanımak, AB’ye üye olmak isteyen aday ülkelerin yerine getirmeleri gereken en önemli kıstaslardan biri olduğunu vurgulamıştır.

Kovaçev şöyle konuşmuştur: “Yıllardan beri resmen tanınmayı ve haklarını elde etmeyi bekleyen, etnik azınlık olarak tanınmamış olan tarihsel Bulgar azınlığı da aralarında olmak üzere, Arnavutluk’un bazı azınlıkların haklarını göz ardı etmesine izin verilmemelidir.”

Önerilen ve rapora giren ikinci ek ise, VIII. Koridora giren Üsküp Tirana demiryolu ve otoyol bağlantısının hızla inşa edilmesinin ilgili organlara yüklenmesidir. Bu öneri, Karadeniz limanı Burgas’ı Adriyatik limanı Duras’a bağlarken dolayısıyla Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’ı birbirine bağlayacak olan kayayolu ve demiryolu hattının her aşamasının hedefe yönelik ve program kapsamında gerçekleştirilmesinin Bulgaristan’ın milli çıkarlarına uymasından kaynaklanır.

Bu rapor Avrupa Parlamentosu Şubat 2017 Strazburg Genel Kurul’unda görüşülecektir.

NOT: Brüksel’deki HÖH-DPS Türk milletvekillerimiz 1878’den beri 15 uluslararası antlaşma ve protokolde madde madde işlenmiş olan Bulgaristan Müslüman Türklerinin etnik ve dini azınlık haklarımızın Avrupa Birliği Genel Kurulu’na ne zaman taşıyacaktır?  Adres veriniz beyler ve  hepinize ayrı ayrı Berlin Anlaşmasını /1878/, Nöyyi Anlaşmasını (1919) İstanbul Tutanaklarını, Ankara Anlaşmasını (1925) vs resmi belgeleri kendilerine özel kurye ile gönderelim.

Reklamlar