Geçen hafta içinde Adalet Bakanı Hristo İvanov’un istifa etmesinin, DSB lideri Radan Kınev’in ise hükümete güvenin çekmesi üzerine Reformcu Blok’ta “stress testi” yaşandı. Beş parti liderinin ve Blok’lu beş bakanın bir araya geldiği toplantıdan sonra Reformcu Blok’un iktidar koalisyonunda kalması kararı alındı. Güçlü Bulgaristan için Demokratlar DSB muhalefette kalıyor, Sağlık Bakanı Petır Moskov ise kabine üyesi olmayı sürdürüyor, fakat DSB başkan yardımcılığından çekiliyor.

“Reformcu Blok, iktidar koalisyonuna katılımını teyit ediyor. DSB açıklamış olduğu görüşünü sürdürüyor. Biz Reformcu Blok bakanlarına duyduğumuz güveni sürdürüyoruz” diye açıkladı özel bir bildirgede bulunan Nayden Zelenogorski.

Radan Kınev ise partisnin Reformcu Blok’tan çıkmayacağını bir kez daha ileri sürdü:

“GERB, DPS ve ABV’nin çoğunluğu ile alınan bir dizi karar, statükonun lehine ve reformlara alınan kararlar oldu. Biz buna hiçbir şekilde katılamayacağız” şeklinde konuştu Radan Kınev.

DSB liderinin tutumunu yorumlayan politolog Strahil Deliyski şöyle konuştu:

“Bütün psikolojik ve davranışsal izahların ötesinde Refomcu Blok’un kurulması ile ilgli olan bir sistem izahı da vardır. Kuruluşunda iki prensip vardı – biri Refomcu Blok sözüm ona geleneksel sağın bölümlerinin 20 yıllık aradan sonra iktidarda yer alması ve GERB’in müstakbel ortağı olması amacı ile kuruldu. Diğer de – pazarlama açısından bakıldığında RB, GERB ve Başbakan Borisov’un benimsediklerinden farklı olan otantik sağ prensipler olarak tanımlanan bazı prensipler temelinde kurulan bir siyasi koalisyon olarak tasarlandı. Bir ara bu koalisyonun kırılacağı görüldü. RB ve özellikle DSB’nin GERB’le koalisyona girerken daha önce onlarla mücadele yürütecekleri açıklamasında bulundukları kırallara uymayı kabul etmiş oldular. Radan Kınev, iktidara siyasi olarak hazır olmadığını anlayınca prensipler alanında gelişme potansiyelinin en az küçük bir bölümünü korumayı tercih etti.”

RB, GERB’le yeni koalisyon anlaşması istediler.

“Bizim için yeni koalisyon anlaşması yapmak ve toplumun yararına daha iyi çalışması için ve reform beklentilerini karşılaması için makinanın işleyişini doğru yola oturtmaya çalışmak daha gerçekçidir, diyor Nayden Zelenogorski. Biri erken genel seçimin yapılmasını istiyorsa ben bu filmi artık izledim ve sonunun ne olacağını da söyleyebilirim. Bölünmüş olan sağın hiçbir parçası Halk Meclisine girmeyecek ve GERB büyük ihtimalle tek başına çoğunluk oluşturacak.”

Politolog Strahil Deliyski’nin bu konuda yorumu şöyle oldu:

“Reformcu Blok’tan yekpare bir siyasi oyuncu olarak bahsetmek zordur. Fakat onların iktidarda yer alan bir bölümü için özellikle de kamuya karşı iktidarda faktör olduğunun belirtileri gereklidir. Kendilerini hareket ettiren güç olarak tanımlayabilmek için siyasi inisyatif arayışı içindeler. Bunu zor başaracaklar, çünkü seçmenler arasında büyük hayal kırıklığı var. Ayrıca GERB de onlara çok önemli, kilit önem taşıyan faktör gözü ile bakmıyor”.

Reklamlar