Türklerin desteklediği HÖH partisi anadil eğitiminin zorunlu ders olmasını isterken, yeni hükümetin Eğitim Bakanı dersin seçmeli olacağını söyledi.
anadil-egitimBulgaristan’ın yeni hükümetinde ilk tartışılan sorunlardan biri de anadil eğitimi sorunu oldu. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) anadil eğitiminin zorunlu dersler arasında yer almasını isterken, HÖH’ün de desteklediği yeni hükümetin Eğitim Bakanı Aneliya Klisarova, dersin seçmeli olacağını açıkladı. Anadil eğitimi konusunda, geçen 28 Mayıs’ta göreve başlayan Plamen Oreşarski hükümetinde iki bakandan farklı açıklamalar geldi.

Eğitim Bakanı Klisarova, anadil derslerinin müfredatta zorunlu dersler arasında yer almasına karşı çıkarken, bunların seçmeli olmaya devam edeceğini dile getirdi. Bulgaristan okullarında Türkçenin yanı sıra Ermenice ve İbranice anadil eğitimi de yapıldığını anımsatan Klisarova, mevcut uygulamada değişiklik yapmayı öngörmediklerini ifade etti. Klisarova, Bulgaristan’da 19 yıldır anadil eğitim için yeni ders kitabı yayımlanmadığını kabul ederken, “Bu kitaplar moralman ve fiziksel anlamda yıpranıp eskimiştir” dedi.

Anadile önyargı tepkisi

Son genel seçimde HÖH’ten milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen ve yeni hükümette Gençlik ve Spor Bakanı görevine getirilen Mariana Georgieva ise HÖH’ün seçim mitinglerinde kullandığı “Bulgarca ve Türkçe ders kitapları aynı çantada olmalı” sloganının arkasında durduğunu söyledi.

Georgieva, yazılı açıklamasında, “anadilin üzerinin çizilmemesi gerektiğini” vurgulayarak, şunları belirtti:
“Anadil fenomeni, türlü önyargılar tarafından inkar edilemez. Anadil eğitimi resmi dilin prestijine tehdit olamaz. Hele Bulgaristan okullarında dil eğitimi söz konusu olduğunda. Bu stresi anlayamıyorum. 21’inci yüzyılda bu stresler hiç kimseye hizmet etmez.”

 

Kırcaali Haber

Reklamlar