Moskova: 1973’ten beri Birleşik Amerika ile Rusya arasında en ağır bunalım yaşanıyor.

bg-habr Vitaliy Çurkin

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyük Elçisi Vitaliy Çurkin’e göre Rusya ile AD arasındaki ilişkilerin bu denli gergin olmasına, Kırım’ın ilhakedilmesi de bu arada, pek çok neden var.

Asoşieyted Pres ajansına demeç veren, Rusya Federasyonu’nun BMT Büyükelçisi Vitaliy Çurkin, Rusya ile ABD arasındaki bunalım 1973 buhranını andırıyor dedi. Bilindiği üzere, 1973 SSC ile ABD arasında Küba bunalımı yaşanmıştı.

New York’ta demeç veren, Rusya Büyük Elçisi Çurkin şöyle konuştu: “Suriye savaşı gibi ciddi sürtüşme ve farklılık konularımız olmasına rağmen, başka konular üzerinde, bazen da başarılı olmak üzere, birlikte çalışmaya devam ediyoruz.

 

Rusya’nın BM Büyükelçisine göre Rusya Amerika ilişkilerini şimdiki en alçak düzeye indiren birçok neden vardır. Örneğin, ABD ve NATO’nun kendi güvenliklerini güçlendirmek için, eski Doğu Avrupa blokundan devletleri ”Rusya’ya rağmen” üye alması ve 2001 yılında ABD’nin füzesavar savunma anlaşmasından çekilmesi bunlar arasındadır.

Rusya’nın BM Büyükelçisinin söylediğine göre, 2008’de yapılan NATO zirvesi, Jorj Bush –oğul- yönetiminde yapılan en büyük kışkırtmalardan biri Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyesi alınması kararıdır.  Çurkin’e göre, Moskova’nın müttefiki olan Ukrayna Eski Başkanı Victor Yanukoviç’in ABD tarafından desteklenen bir darbeyle iktidardan indirilmesinden sonra, 2014’te Doğu Ukrayna’da patlak veren çatışma en olumsuz tepki yaratan olaydır.

Ardından Rusya Kırım Yarımadasını ilhak etti ve Batı’nın cevabı ise Moskova’ya yaptırımlar uygulamak oldu.

Moskova’nın BMT Büyük Elçisi Çurdin, Rusya’nın ABD ile ilişkilerini normalleştirmek istediğini belirtti ve şöyle dedi: “ABD’de hükümet değişikliği bu işe çözüm olursa ne güzel.” Rusya Büyükelçisi, Barak Obama bir süre deha Başkan kalmış olsa bile, biz ilişkilerimizin normalleştirmeye yol aramak zorunda kalacaktık, şeklinde konuştu.

Reklamlar