Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının 1 Ocak 2014’ten itibaren Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaları tartışmaları devam ediyor. Romanya Çalışma, Aile ve Sosyal İşler Bakanı Mariana Campeanu ile Bulgaristan Aile ve Sosyal Bakan Hasan Ademov, vatandaşlarının Almanya’ya uyumu ve sosyal sisteme zarar verilmemesi konusunda işbirliği yapacaklarını belirttiler. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles ile görüşen misafir bakanlar, yaptıkları ortak açıklamada “AB içinde serbest dolaşım hakkı tartışmaya açılmayacaktır.” vurgusunu yaptı.

Romanya ve Bulgaristan’dan Almanya’ya gelen göçmenlerin büyük çoğunluğunun düşük ücretli fakat sosyal sigorta zorunluluğu olan işlerde çalıştığı belirtildi. Birçok belediye fakir ve kalifiye olmayan Romen ve Bulgar göçmenlerinin uyumu konusunda ciddi sorunlar yaşadığından ve bütçelerinin yeterli olmadığından şikayet ediyor.

“Avrupa Birliği vatandaşlarının diğer üye ülkelerde yaşama ve çalışma hakkı AB’nin temel haklarındandır. Bu aynı zamanda AB iş piyasasının canlı kalması için bir şarttır. Birlik içinde serbest dolaşım hem vatandaşların refahı hem de AB’nin kalkınması için önemlidir.” diyen Federal Çalışma Bakanı Nahles, yerel yönetimleri ve belediyeleri Romanya ve Bulgaristan göçmenlerinin uyumunda yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, AB üyesi ülkelerden gelen göçmenlerin serbest dolaşım hakkını uygulamada gösterdiklerini dile getirdi. İçişleri Bakanı Nahles, birçok şehirde sorun olduğunu ve federal hükümet olarak bunları ciddiye aldıklarını vurguladı. Bazı göçmenlerin serbest dolaşım hakkını kötüye kullandıklarını belirten bakan, gerekli önlemleri alacaklarını kaydetti.

Almanya’daki Romanya vatandaşlarının büyük çoğunluğunun ülkeye uyum sağladığını ve Almanya’nın kalkınmasına katkı verdiklerini ifade eden Romanya Çalışma Bakanı Mariana Campeanu, “Alman makamlarında Romanya vatandaşlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve haklarının korunması için yakın çalışma halindeyiz. Alman belediyelerin yaşadığı göç sorununun çözümü için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Bulgaristan’ın, serbest dolaşımda her zaman AB hukukunu savunduğunu ifade eden Bulgar Bakan Ademov ise serbest dolaşımdan AB ekonomisinin olumlu etkilendiğini belirtti. Ademov, serbest dolaşım hakkının sorumlulukları da beraberinde getirdiğinin farkında olduklarını beyan etti. Federal hükümet tarafından oluşturulan Devlet Sekreterleri Komisyonu Haziran ayına kadar Romanya ve Bulgar göçmenleri hakkında rapor hazırlayacak. Rapora göre belediyelere ve yerel yönetimlere hangi yardımların yapılacağı kararlaştırılacak.

Reklamlar