Yaklaşık 100 şirketin üye olduğu Ulusal Akaryakıt Dağıtım ve Nakliye Derneği bu hafta “sarı yelek” protestoları başlatıyor. Dernek Sözcüsü Simo Simov bütün büyük şehirlerde gösteriler ve sınır kapılarını kapatma eylemleri planladığını söyleyerek “İnsanlar çaresiz, ekmek mücadelesi vermekteler” açıklamasını yaptı.

Simov’un sözlerine göre gerginliğe neden olan ve Ocak ayının sonunda yürürlüğe girmesi beklenen Akaryakıt Yasası, uygulanamaz şartlar ve sektördeki “küçük” şirketlere bir dizi engel getiriyor.

Bu nedenle yasa Dernek tarafından büyük zincirlerin lehine işleyen “lobici” ve “yolsuz” bir düzenleme olarak nitelendirildi. 20 000 leva (10225.84 EUR) kayıtlı sermaye ve yine aynı tutarda banka garantisi şartı, ayrıca da tüccarları ek masrafa sokacak olan 10 000 gaz dolum tüpünün bulundurulması şartı küçük ölçekli şirketlerin gücünü aşıyor.

Dernek yasanın durdurulması yönünde ısrarını sürdürecek ve uygulanmasına ilişkin kararnameyi mahkemeye götürecek. Anti-tröst ve tekel karşıtı mevzuatın ihlalinden dolayı AB Komisyonuna sinyal verildi.

Siyaset bilimcisi Strahil Deliyski, BNR’ye yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Son dönemde Bulgaristan’da olduğu gibi, siyasi katılımla ilgili kurumsal mekanizmaların tıkandığı, senin belirli bir menfaatini destekleyecek bir parti olmadığı, kurumlar farklı iş lobileri arasında sürekli bir rekabette boğulduklar zaman, protesto eylemi demokratik katılım şekli halini alıyor.”

Deliyski’nin sözlerine göre Bulgaristan’daki “sarı yelek” Fransa’daki gibi olmayacak ve protestoların siyasi amaç ile kullanılması ihtimali var.

“Halkın büyük bir bölümü için hem yolsuzluk, hem sosyo-ekonomik durumları sorundur. Pozitif yeni bir siyasi teklif, Bulgaristan’daki sistemin şimdiki biçimi ile derinleşen eşitsizlikler ve kamu kaynaklarının büyük çoğunluklar hesabına azınlıklar lehineyeniden paylaştırılmasından başka hiçbir sonuç doğurmayacağının farkına varılmalı.”

Siyaset bilimcinin sözlerine göre bu protesto ve istekler, otomobiller neden temel ulaşım ve iş aracı oldu, toplu taşıma sorunu, ekonomik kalkınmadaki orantısızlık gibi çok daha derin sorular getiriyor gündeme.

“Böyle bir anda eski otomobillere getirilen vergiler, akaryakıtlar üzerindeki özel tüketim vergisi gibi bir sebep bütün bu gerilim ağının çözülüp bir patlama halini alması için yeterlidir” şeklinde konuştu uzman Strahil Deliyski.

Hazırlayan: Elena Karkalanova, Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar