Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB genelinde para işlemlerini daha ucuz hale getirecek değişiklikler önerdi. Şu anki kurallara göre, bir Euro Bölgesi ülkesi vatandaşı, Ekonomik ve Parasal Birliğini oluşturan 19 ülkeden hangisinde bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, bir tür bankacılık işlemi gerçekleştirirse, faturalandırmada fark yoktur.

Dünkü teklif, bu düzenlemeyi tüm AB ülkelerinde yaymayı amaçlıyor. Bu, tüm tüketicilerin ve işletmelerin para gönderirken, çekerken veya yurtdışında ödeme yaparken tek pazarın avantajlarından tam olarak yararlanmasını sağlayacaktır.

Euro Bölgesi dışında AB içerisinde tüm sınır ötesi avro ödemeleri aynı şekilde – az veya sıfır ücretlerle vergilendirilecektir. Bu, Avro Bölgesi dahilinde olmayan bazı AB ülkelerinde normal bir para transferi ücretleri aşırı yüksek olduğundan dolayı büyük bir değişikliktir. Komisyon, 10 avroluk bir ödeme yapmak için 24 avroluk bir ücret ödenen durumlar olduğunu belirtmektedir.

Günümüzün yüksek ücretleri, başka bir para biriminde mal veya hizmet satın almak gibi hane halklarının sınır ötesi faaliyetlerinin yanı sıra, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere iş dünyası önünde de engel oluşturduğu için tek pazarın işlemesinin önünde bir engel teşkil etmektedir. Bu, tek para biriminin kullanımının faydalarından yararlanan Avro Bölgesi dahilindeki AB vatandaşları ve sadece kendi ülkelerinde ucuz işlem yapabilen diğer AB üyelerinin sakinleri arasında büyük bir fark yaratmaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar