Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı’nın son raporuna göre AB’de Romanlar, her gün kötü hijyen, açlık genç işsizliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Veriler, AB’de Roman nüfusunun yüzde 80’inin yoksulluk riski altında olduğunu göstermektedir. AB ortalaması yüzde 17’dir. Romanların yüzde 30’u, içme suyu bulunmayan evlerde yaşıyor ve onların kaliteli içme suyuna erişimi Gana veya Nepal nüfusunun içme suyuna erişimi ile kıyaslanabilir seviyededir.

Analistler, bu tür koşulların eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda ilerlemeyi durdurduğunu söylüyorlar. Raporda, “Bu nedenle ayrışmanın ortadan kaldırılması, elektrik ve su temini gibi kamu hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi ve daha fazla sosyal konut da dahil olmak üzere yoksullukla mücadele etmek için daha fazla çabaya ihtiyaç vardır” denildi.

Son yıllarda bazı AB ülkelerinde Roman çocuklarına yönelik eğitime erişim artmıştır, ancak genellikle eksiklikler vardır. Veriler, Roman çocuklarının sadece yüzde 50’sinin erken çocukluk döneminde eğitim programlarına katıldığını göstermektedir. Bu oran genellikle diğer çocuklar için daha yüksektir.

AB ülkelerinin, öğrencilerin kötü yaşam koşullarının telafi edilmesi için kaliteli eğitime erişimleri sağlanması ve eğitimlerinin desteklenmesinin yanı sıra eğitimlerinin her aşamasında hedefli destek sağlanması tavsiye ediliyor.

Çalışmayan ve okumayan genç Romanların (16-24 yaş arası) payı, genel seviyelere göre oldukça yüksektir. Bu durumda tavsiye şudur-örneğin, meslek edinilmesi, staj yapılması ve pratik eğitim sağlanması yoluyla istihdamı teşvik etmektir. Romanlara kendi işini kurması için de somut yardım yapılmalıdır.

Raporda AB’de Roman karşıtı tutumların yaygın olduğu sonucuna varıldı – her bir üç Romandan biri taciz kurbanı oldu. Devletler bu tutumları izlemeli ve nefrete dayalı suçlarla ve nefret söylemleriyle mücadeleye yönelik önlemler almalıdır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar