Orlando’nun 2040 yılı vizyonu için açılan yarışmada iki Türk mimarın tersine gökdelen projesi, ‘Halkın Seçimi’ ödülüne layık görüldü.sumnulu-kardes-abd-odulSunay ve Günay Erdem kardeşler tarafından hazırlanan ‘Göllere Kaçış’ isimli çalışma, gökdelenlerin gelecekte suyun altına doğru ‘yükselmesini’ öngörüyor. Erdem kardeşler bu tasarımı aynı zamanda ‘Göktenkaçanlar’ olarak isimlendiriyor.

Erdem kardeşler, rakiplerince tasarlanan klasik gökdelenlere karşı, tersine gökdelen fikrine odaklandıklarını söyledi. Orlando şehrinin gölleri ve doğasıyla bakir bir bölge olduğunu ifade eden Sunay Erdem, gökdelenlerde artık gökyüzünün aksine yeryüzü merkezine yönelik bir yapılaşmanın önemine değindi. Projelerini, Mısırlılar zamanında başlayan ve sürekli yükselen yapı piramidini tersine çevirerek hazırladıklarını belirten Erdem, çalışmayı, “Gökdelenleri, Orlando göllerinde yüzdürmeye karar verdik. Birer nilüfer çiçeği veya deniz anası gibi ve en az onlar kadar masum ve doğaya zararsız” sözleriyle anlattı.

Mimar Günay Erdem ise gökdelenlerin hakim olduğu şehirleri, yeşil alana çevirmeye gayret gösterdiklerini belirtti. Orlando’da gökdelen yapılaşması henüz hakim olmamışken şimdiden bunun önlemini almaya başladıklarını belirten Erdem, “2030 yılının New York’u için tasarladığımız İkiz Yeşil Kuleler buna bir örnek. Amerika’da katıldığımız yarışmalarda bir şey farkettik; burada geleceğe yönelik bir sorgu, endişe var. Amerikalılar özellikle 2030, 2040 yıllarını sorguluyor, merak ediyor, araştırıyor, çözüm üretmeye çalışıyor. Bunu bizim de kendi şehirlerimiz için yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.

 

Ajansbg

Reklamlar