Aytos bölgesinden fidanlık sahibi Milen Georgiyev, Bulgaristan Radyosu’na verdiği röportajına şöyle başladı:

Fidanlığımız bir aile şirketidir, 20 yıldan fazla bir zaman önce kuruldu.Bu yıl ismini değiştirdik ve 1 yıl önce dünyaya gelen ailemizin en genç üyesi, oğlumun ismini verdik. İsim değişti, ama gelenek devam ediyor, üretim ve kaliteden ödün vermiyoruz. Ürün yelpazesi son derece geniştir- her cins elma, armut, şeftali, kiraz,vişne, erik, ceviz, fındık ve farklı bağ cinsleri üretiyoruz.

Ülkemiz için has meyve cinslerinin yanısıra farklı egzotik meyve cinslere de her geçen yılla birlikte ilginin arttığını belirten genç girişimci şunları paylaştı:

Son yıllarda çok büyük talep var, hele hele kivi, şam fıstığı gibi cinslere çok büyük talep ve ilgi var, ama miktarlarımızsınırlı. Ve her yılla birlikte buna benzer cinslere ilgi artıyor. İlk görünüşte bu meyve ağaçları son derece ilginç olduğundan herhalde insanlar hep soruyor ve merak edip, satın almak istiyor.

Fidanlığımız, 100 dka arazi üzerine kurulu, artıseralarımız da var.Yanımızda devamlı çalışan işçilerimiz var, çünkü onların yardımına bel bağlıyoruz.

Pandeminin dışında kuraklık da büyük bir meydan okumaydı çiftçiler için. Sizler her ikisinden ne şekilde etkilendiniz?

Pandemiye gelince, herkesin olduğu gibi bizler de çok fazla etkilendik, genelde en yoğun çalıştığımız aylarda biz kepenkleri kapatmak zorunda kaldık, çünkü çalışma imkanımız yoktu. Ama dediğim gibi, bu sadece bizim için değil, herkes için de geçerliydi.

Diğer taraftan kuraklık ciddi bir şekilde ülkemizi etkiledi. Şansımıza bizim su kaynaklarımız mevcut ve şu veya bu şekilde, kuraklığın bu yıl da üstesinden gelmeyi başardık.

Fidanlık sahibi Milen Georgiyev, insanlarımız kimden, nereden fidan satın almaları konusunda şu tavsiyelerde bulundu:

Şu anda fidan satmak için henüz çok erken, havalar çok sıcak ve fidanlar şu anda hızlı bir büyüme süreci yaşıyor, hatta en hızlı dönemlerini yaşayorlar diyebilirim. Benim tavsiyem, ağaçlarınınve bağ fidanlarının tümünün yapraklarının dökülmesinden sonra bu fidanlar, tarladan çıkarılsın ve ancak o zaman satışa çıkarılsın.

Fidan satın almak için en güvenli yerler, lisanslı fidanlıklardır, çünkü onlar uzun zamandır bu işi yapmaktadır. Son yıllarda hiçbir lisansı olmayan kişiler pazarlarda fidan satmaktadır. Onların tek amacı, kazanç sağlamak , ama kalite onlar için önemli değildir. Ve onlar deyim yerindeyse “hızlı paranaın” peşinde.Kayısı fidanları

Son yıllarda Avrupa fon kaynakları sayesinde çok fazla meyve bahçeleri dikildi. Sizler buna benzer müşterilerin taleplerine nasılkarşılıyorsunuz?

Evet, buna benzerçok fazla müşterimiz var-dedi Milen Georgiyev ve şöyle devam etti. Onların amacı, herangi bir AB programlarına girmek ve bundan dolayı da büyük meyve bahçleri dikme talebiyle bize başvuruyorlar. Tek sözle bizler onlara destek çıkyor, yardım ediyoruz, bahçelerini dikiyoruz, AB fon kaynaklarından yararlanabilmek için gerekli sertifikayı veriyoruz, çünkü bir Avrupa Komisyonu, dikilen bahçeyi ve meyve ağaçlarını denetliyor. Son yıllarda çok fazla insan meyve bahçesi yapıp buna benzer AB programlarına başvuruda bulunuyor.

Asytos bölgesinden fidanlık sahbibi Milen Georegiyev’e müşterilerimin ülkenin hangi bölgesinden olduğunu da sorduk. Dedi ki:

Ülkenin her noktasından müşterilerimiz var. Ve bu müşterilerin bazıları içinbahçe diktik, bazıları ise bahçesini yenilemek için bizden 10-15 kadar fidan satın aldı. Her yerden müşteriler geliyor. Gitmediğimiz bölge, yardım etmediğimiz müşteri yoktur- adım adım her yeri gezmiş bulunuyoruz.

Konuğumuz Milen Georgiyev’e “Son yıllarda hangi cins meyve fidanlarını ilgi var” sorusunu sormadan da geçemedik:

Son yıllarda herşeysağlanan sübvansiyonlara bağlı idi. Mesela çeviz, mavi erik, ceviz ve fındık gibi meyveler için sübvansiyonlar verildi. Aynı zamanda çekirdekli meyve türlerini de anmadan geçemeyeceğim, tek sözle her türlü meyve fidanı için talep vardı geçtiğimiz yıllarda. Hangi tür için sübvansiyon sağlanıyor ve veriliyorsa, o tür meyve fidanlardan bahçe dikiliyordu. Anlayacağınız gibi vereilen AB sübvansiyonu olup da, başvurusu olmayan bir tür meyve yoktur.

Sofya’ya sağnak yağmurlarıyla gelen bir sonbahar gününde ziyaret ettiğimiz Aytos Fidanlığı sahibine “Bugün fidanlıkta ne iş yapılacak, işçilerin bugünkü görevi nedir “ diye sorduk. Milen Georgiyev şöyle cevap verdi:

Bugün büyük bir zincir mağaza için mal paketliyoruz ve yavaş yavaş fidanlarının çıkarılacağı traktörleri işe hazırlıyoruz. Depolarımızda çıkarılacak fidanlar için yer ayırıyoruz. Çünkü orada da çok fazla işimiz var. Sonbaharla birlikte gelen ilk kırağın ardından yaprakları düşen fidanlar pazara çıkarılacak, bundan dolayı da biz ilk kırağının düşmesini bekliyoruz.

Son sorumuz da “Fidan ne zamana kadar dikilebilir?şeklinde oldu.

Şunu itiraf etmem gerekiyor, bu zaman çok erkene alındı, çünkü geçen Mart ayında havalar çok sıcaktı ve bildiğiniz gibi büyük kuraklık vardı. Bundan dolayı fidanları çok erken dikmekten vazgeçtik. Çünkü fidanların tutma şansı çok düşük. Benim tavsiyem, fidanlar Mart ayının başına kadar dikilsin.

Reklamlar