Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ülkemizin Hava Kalitesi Direktifi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini tespit eden AB Adalet Divanı’nın 5 Nisan 2017 tarihli kararını, tam olarak uygulamaya çağırdı.

Mahkeme, Bulgaristan’da havadaki ince partikül madde değerlerine ilişkin sınır değerlerinin korunması ve değerlerin aşıldığı sürenin asgariye indirilmesi için şartların karşılanmadığına karar verdi.

Bazı ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekmesine rağmen Avrupa Komisyonu, yavaş değişimler, ulusal ve yerel düzeyde çevrenin korunmasıyla ilgili makamlar ile diğer makamlar arasında tutarlı bir yaklaşımın olmaması konusunda endişe duymaktadır.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Bulgaristan, henüz iyileştirme için gerekli tüm önlemleri almadı. Ülke, ömrünü tamamlamış araçlardan gelen atıkların denetlenmesi ve teknik denetimler dahil karayolu trafiği ile ilgili hükümleri değiştirerek önlemler aldı. Bu, doğru yönde bir adım olsa da, ev ısıtmak için kullanılan kömürde ve briket kömürlerde sülfür ve kül içeriği için yeni gereksinimler gibi hava kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilecek diğer önlemler hala planlama aşamasındadır” denildi.

Bulgaristan, gerekli önlemi almazsa ve davanın AB Adalet Divanı’na havale edilmesi halinde para cezası verilebilir. Komisyon, Bulgaristan’ın yanıt vermesi için iki ay zamanı olduğunu ekledi.

Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov, AB’nin hava kirliliğinden dolayı bize yaptırım uygulayabileceğini, ancak hükümetin bunun olmaması için çaba sarf ettiğini açıkladı.

Bakan Dimov, Fokus Haber Ajansı’na verdiği demeçte, ”Çevre ve Su Bakanlığı ve hükümetin yaptığı şey, uzun vadede yaptırımları ertelemeye çalışmak ve bu arada sonuçlar elde ederek Komisyonu sorunun çözülmesine yatırım yapmanın daha iyi olacağına ikna etmektir. Neredeyse aynı miktarda mali kaynağa el konulacak, ancak etkisi daha az olacaktır” diye konuştu.

Dimov’un ifadesine göre önümüzdeki haftanın başında bakanlık, Bulgaristan’da bir çok şehrin Avrupa Komisyonunun Bulgaristan’dan beklediği hava kalitesinin iyileştirilmesi konusunda olumlu sonuçlar aldıklarını gösteren bir rapor tanıtacak. Bakan, bu yüzden yaptırım olmayacağını düşünüyor.

Dimov, sorunun ulusal bir sorun olarak kabul edilmesinin ve tüm sorumlu kurumların çözümü için seferber olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar