“9. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi” yapıldı.

İlkadım Belediyesi, Samsun Mübadele Derneği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA), Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında Serra Otel’de gerçekleştirilen 9. Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi yapıldı.

Kongreye, eski Makedonya Devlet Bakanı ve Türk Harekat Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Adnan Kahıl, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Milletvekilleri Hüseyin Hafızov, Kosova MilletvekiliMüferra Şinik, Samsun Vali Yardımcısı Recep Yüksel, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Lozan Mübadele Vakfı Başkanı Ümit İşler,Samsun Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, yerli ve yabancı akademisyenler, vakıf dernek başkanları ve yöneticileri ile mübadiller katıldı.

SULTAN 2. ABDÜLHAMİT HAN FOTOĞRAF SERGİSİ

Kongre öncesi İlkadım Belediyesi tarafından Sultan 2. Abdulhamit Han’ın kendi döneminde çektirdiği fotoğraf koleksiyonundan oluşan Balkan Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.

Kongrede Samsun Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral ve Lozan Mübadele Vakfı Başkanı Ümit İşler’in açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan İlkadım Belediye BaşkanıErdoğan Tok, “Kültür bir milletin maddi ve manevi değerleridir. Bir milletin inançları, örf ve adetleri, yaşama biçimi, anlayış ve davranışlarının toplamı o milletin kültürüdür. Balkanlar dünyanın en büyük medeniyetlerinin kesiştiği, dinamik çok katmanlı bölgedir. Ecdadımız Balkanlarda 1371-1912 yılları arasında 541 yıl hüküm sürdüğü asırda günümüze önemli bir kültürel miras bırakmıştır. Bu miras aynı zamanda tüm hakların ve ulusların da ortak mirasıdır. Bu miras yaşam tarzı ve aile yapısıyla da bu bölgede silinmesi mümkün olmayan bir kültür hazinesidir” dedi.

REKTÖR AKAN: “BALKAN BİRLİĞİ KURULMALI”

Balkanlardaki gezdiği ülkelerden örnekler vererek konuşmasına başlayan OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, “Türkiye, Balkanlardaki ülkeler için güvenli coğrafyadır. Burası anavatan. Allah Türkiye‘ye dirlik ve düzen versin. Çünkü burası da bozulursa gideceğimiz yer yok. Dünyada en rahat kurulabilecek, bir birlik Balkan Birliği’dir. Çünkü kültürümüz, hayat tarzımız, birçok şeyimiz benziyor. 600 yıldır bir problem olmadan birlikte yaşamışız. Belki bu balkan birliği bütün bu balkan ülkelerini bir arada ekonomik olarak, hatta siyasi olarak daha güçlü hale getirebilir ve dünyada da önemli bir güç oluşturabilir” diye konuştu.

Türk kavramının, Türk olgusunun, Türk mührünün olabildiği her yerde huzurun, barışın, işbirliğinin, sevginin ve saygının görüldüğünü belirten Vali Yardımcısı Recep Yüksel, “Bunların çok hafiflediği yerlerde bizim dışımızdaki biraz daha sert kafaların, hoş görmeyen kafaların müdahaleleri var. Balkanlarda aklı eren herkes ‘biz 541 yıl sizlerle beraber, sizlerin sayesinde barış içersinde yaşadık’ diyebiliyor. Bugün Orta Doğu veKafkasya coğrafyasında da aynı şeyi görebiliyoruz. Etkimizin azaldığı, bizim kültürel ışığımızın azaldığı her yerde bozulmayı da görüyoruz. Bununla ne kadar övünsek azdır. Bizim felsefemiz ‘gelin tanış olalım, işi kolay kılalım’dır. Rektörümüzün önerisi güzel bir öneridir. Sıcak siyaset coğrafyasında hemen gerçekleştirilebilecek bir öneri değil ama 1930’lu yıllarda Atatürk‘ün Balkan barışını devam ettirmek üzere ortaya koyduğu Balkan antlaşmalarını bir kez daha önümüze koyup, aslında önümüzdeki zamanlarda özellikleAvrupa Birliği ile ilgili sorunların yaşandığı dönemlerde biraz daha alt ölçekte böyle birlik çalışmalarına yönelik düşünce ve dış dünyamızı sıcak tutmakta bende yararlı görüyorum” şeklinde konuştu.

Reklamlar