Sonbaharın gelmesiyle birlikte eski zamanlara dönmemizi , müziğin saraylarda dinlendiği müziğe dönmemizi sağlayan festival başlıyor. ‘Barok sanatı’ sekizinci kez düzenleniyor. Festivalin artistik müdürü Zefira Vılova anlatıyor: ‘ Yetişkinler için açılış 25 Ekim’de Sofya Üniverstesinin salonunda olacak. Linda Mançeva ve Yavor Genov  ve Finlandiya’dan Marianna Henrikson Bah’ın keman sonatlarını sunacağız. Bu müzik Drezden Kıraliyet sarayında bestelenmiş . Bundan başka Veraçini ve Vivaldi’nin müziğini de sunacağız.

Festivalin bir başka önemli noktası da bir Barok topluluğunun oluşturulması. Bu fikir aslında piyanist Mariya Ruseva’ya ait. Mariya Bah’ın  ‘Kahve kantatını’ sunma arzusunu kabul ettik. Bah’ın ikinci oğlu Karl Filip Emanuel’in bestelediği bir semfoni de sunacağız.

Do major divertimento“- müzik:Joseph Haydn, yorum: Todor Petrov

Şimdi Zefira Vılova’yı dinleyelim.

Müzikseverler yeniden ‘Lez Ambasadors’ topluluğunu zevkle dinleyebilecek.

‘Bu kez müzisyenler opera sahnesinin yeni bir yıldızı ile birlikte çıkacak sahneye. Kontra tenor Carlo Vistoli ilginç repertuvarını tanıtacak.

‘Klaviriada’ adı altında üç gece altı konser vereceğiz.Sadece şu isimleri sırayalım yeterlidir. Brüksel’den Boyan Vodeniçarov geliyor. Genç piyanist Olga Paşenko konuğumuz olacak. Todor Petrov ise eski piyanolar konusunda bilimsel araştırmalar yapan az sayıda Bulgar uzmanı arasındadır. Müzisyeneler Amerkan üstad Paul McNulty’nin elinden çıkan Bethoven, List ve Şopen’in en sevdiği enstrümanların repliklerini kullanacak.

“Rodopa’nın ariyası”-müzik:Georgi Andreev, yorum Nedyalko Nedyalkov

Festivalin finali tabii ki en görkemli olacak. Kavalcı Nedylko Nedyalkov ve Erik Bosgraaf sahneye çıkacak ve bir yarışma düzenlenecek aralarında. Zefira Vılova bu fikrini izah ediyor:

‘Birinci sebep , Nedyalko benzer projeye eskiden de katıldığı . Eski müzik dallarında uzman sayılır Jordi Savall ile birlikte çalışmıştır. İkinci sebep ise Erik Bosgraaf’ın ülkemizi ziyaretinde bizim folklora aşık olması kavalı çok beğenmesidir. Bulgar müzisyenlerle beraber olma hayali işte şimdi gerçekleşiyor.

Türkçesi: M. Baharova

Reklamlar