Bugün- 2018/2019 öğretim yılının ilk ders gününde ülkede 2300 okulda ilk ders zili çaldı. Bu yıl ilk ders heyecanıyla 60 bin çocuk birinci sınıfa başladı. Nüfus erimesinden dolayı bu yıl birinci sınıf öğrencileri geçen ders yılına kıyasla 3 000 daha az. Eğitim ve Bilim Bakanlığı verilerine göre, okullarda öğrenci sayısı her yıl azalıyor. Trafik polisi ilk ders günü dolayısıyla her yerde çocukların güvenliği ve yollardaki durumu kontrol edecek ekipleri arttırdı.

Eğitim Bakanlığı birinci sınıf ve ilk okul öğrencilerinin ağır sırt çantalarını taşımamaları için 100 000 yeni okul dolabı satın aldı. Ülkede 50 okulun tamiri ilk ders günü sonrası da devam edecek, ancak bu tamirat işleri eğitim sürecini engellemeyecek.

Sofya’da Görme Engellilere özel “Louis Braille” okulu bu ders yılında on yepyeni Braille okuma makinesine kavuştu.

Tırgovişte’de beş ilçedeki okullarda toplam öğrenci sayısı 10 615 olarak bildirildi. Vali Mitko Staykov, Meslek Lisesinde sistem yazılım, uygulamalı programcılık ve kuaförlük olmak üzere,üç yeni bölüm açıldığını duyurdu. Tırgovişte Valisi Staykov, “Entegre Eğitime Erişim” Programı dahilinde müfettişlerin 230 çocuğu okula götürmek için evlerinde arayacaklarını söyledi. Bunlar genelde Roman çocukları olduğunu  söylemekte yarar var. Okula gelmeyen çocukları Eğitim Bakanlığı evlerinde aramak ve derse kazandırmakla yükümlü olacaklar.

Vratsa’da da yeni öğretim yılında 600 öğrenciyle daha az başladı. Birinci sınıf öğrencisi çocukların sayısı da daha düşük.  Bölgede 1300 sekizinci sınıf öğrencisinden 850’si meslek liselerini tercih etti. Özellikle bilişmim, hizmetler, inşaat ve restorancılık bölümleri revaçta.

Razgrad’da ise “Ekzarh Yosif” Yabancı Diller Lisesinde Belediye Başkanı doktor Valentin Vasilev beden eğitimi spor salonun temel atma törenine katılacak.  Yakınındaki “Nikola Vaptsarov” ortaokulundan çocuklar da bu spor salonunu kullanacak.

Dobriç belediyesinde de öğrenci sayıları azalıyor. Belediye okullarında 629 birinci sınıf öğrencisi var. Meslek liselerinde öğrencilerde azalma var.

Plovdiv’de okulun kapılarını ilk kez açan çocukların sayısı 5600. Dokuz okulda tadilatlar sürüyor. Lıki ve Karlovo okullarında tadilatlar hala bitmedi.

Derleme: BNR

Fotoğraflar: özel arşiv

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar