İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından her yıl düzenlenen geleneksel Bahar Şenliğinin 6.sı, Sarnıç Piknik alanında yapıldı.
izmirbalgoc-senligiŞenlikler Öncesi Gaziemir Belediyesi’nce yapılan göç anıtının açılışı gerçekleştirildi.
Gaziemir Belediyesi tarafından Sarnıç girişine yapılan 57 metre uzunluk ile 4 metre 80 santimetre yüksekliğe sahip ‘göç anıtının’ açılışı görkemli bir törenle yapıldı.

Açılışa CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekilleri Oğuz Oyan, Hülya Güven, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, MHP Gaziemir İlçe Başkanı Dursun Seçal, Bulgaristan’daki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza ile milletvekilleri Erdinç Hayrulla, Çetin Kazak, Antonovo Belediye Başkanı Taner Ali, Ardino Belediye Başkanı Resmi Murad, Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Hamdi Kanlıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Balkanlar’dan anavatana göçü temsil eden motifler, Türk ve Osmanlı tarihinde önemli yer tutan devlet adamları ve komutanlara ait 5 portre ile Anadolu insanının günlük yaşamını anlatan motiflerin yer aldığı anıtın açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Yardımcısı Faik Öztrak, Göçmenlerin sadece kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel, ekonomik ve sosyal yaşamının en önemli harcı olduğuna dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür etti.

İzmir’in düşman işgalinden kurtarılmasında önemli bir yere sahip olan Emir Çaka Bey ve Gazi Umur Bey, Osmanlı’nın kurucusu Osman Bey, İstanbul’u fethiyle yeni bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet ile Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından yeni ve modern bir devletin kurulmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portrelerinin bulunduğu anıtın Türkiye’de göçleri anlatan bu büyüklükteki tek anıtı yapmanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Göç konusu açıldığında bu acıları yaşamış her insanın gözleri dolar, sesi titrer. Çünkü ne bıraktığın ne de geldiğin yere aitsindir. Sarnıç’a 1989’da zorunlu göç nedeniyle gelip yerleşen insanlarımız da böyle. Bu kadar yıl geçmesine rağmen hala çok çeşitli sorunlarla savaşıyorlar. Devlete güvenip yaptıkları kendi evlerinde ne yazık ki kiracı durumundalar. 2-B yasasıyla ilgili bu sorunun çözümü için çalışmalarımız sürmekte.”dedi.

Sodaşlar Esil Duran ile coştu, Şenlendirici ile hüzünlendi

Açılışın ardından İzmir Bal-Göç tarafından düzenlenen 6. Geleneksel Bahar Şenliğine göçmenler yoğun ilgi gösterdi. Sarnıç piknik alanında düzenlenen Şenlikte İzmir’de ve İzmir’e komşu illerde yaşayan çok sayıda Balkan göçmeni bir araya gelerek hasret giderirken, Hüsnü Şenlendirici ve Bulgaristan’ın tanınmış pop müzik sanatçısı Esil Duran, etkinliğe katılanları coşturdu.

Çeşitli grupların Balkan oyunlarını sergilediği bahar şenliğinde sahne alan Hasan Rodoplu,

Sıdıka Ahmedova ve pop müzik sanatçısı Esil Duran’nın seslendirdiği Bulgarca ve Türkçe müziklerle soydaşlar gönüllerince eğlendi. Gün boyunca süren göçmen eğlencesinde, Hüsnü Şenlendirici’nin sahne almasıyla coşku zirveye ulaştı. Ezgileriyle seyircinin gönlünü bir kez daha çalan sanatçı, klarnetiyle, sevenlerini kimi zaman duygulandırdı, kimi zaman da oynattı.

 

Reklamlar