Burgas ili Ruen Belediyesi Razboyna köyü bağlarıyla ünlü. Köyde toplam 2 500 dka bağ bahçesi var ve şarap üreticileri arasında gerek şaraplık, gerekse sofralık üzüm cinsleri olmak üzere, buranın üzümü revaçta.

450 dka bağ bahçesine sahip Hatice Osman’ın ailesi, bağbozumuna Eylül’ün başında başladı ve neredeyse iki hafta önce bitirdi.

“Bu yıl, diğer yıllara nazaran üzüm kalitesi çok iyi, kuraklık belki de en fazla bağlara, üzümlere yaradı, çünkü üzümlerdeki şeker oranı çok yüksek çıktı. Önceki yıllara göre, 100 kg kadar daha az ürün alsak da dekar başına, kalitesi ve fiyattaki  0.20’yı bulan artış, bunu telafi etti “ dedi Hatice Osman.

Şaraplık üzümler için sözün ona “yere değmeden”, yani hemen alıcı bulunurken koronavirüs nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz tatil beldelerindeki az olmasından dolayı sofralık üzümlerini her zaman olduğu gibi buralarda satamadıklarını, ancak şarap üreticilerinden birinin ilk olarak sofralık üzümden şarap üretme girişiminin ardından, bu ürününe de pazar bulduklarını anlatıyor Hatice Osman ve  AB fonlarıyla, hem bağ bahçelerini, hem de gerekli makine ve tüm teçhizatı satın aldıklarının altını çiziyor.


Bağda devamlı 16, üzüm hasadı döneminde ise 40-50 işçinin çalıştığını belirten Hatice Osman, aynı zamanda da  Razboyna köyü muhtarı.

Köylülerin büyük bir bölümü, Razboyna’ya yakın tatil beldelerindeki otellerde ve inşaatlarda çalışıyor. Bugün koronavirüs şartlarında da olsa, “Durum şimdilik sakin, ama hepimizin önlemlere uyması gerekiyor” diye çağrıda bulunuyor Razboyna köyünün genç muhtarı Hatice Osman.

BNR

Reklamlar