“Osmancık 97” isimli çeltik çeşidinin tohumlarının Bulgaristan’da çoğaltılması için Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği arasında imzalanan lisans anlaşması, 5 yıl daha uzatıldı.

osmancik-97-celtik-cesidiTrakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer, enstitünün Atatürk Bulvarı’ndaki hizmet binasında düzenlenen imza töreni öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, geliştirdikleri çeltik çeşitlerinin, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirildiğini söyledi.

Türkiye’nin çeltik üretiminin tamamına yakınının, enstitünün geliştirdiği çeşitlerden karşılandığını belirten Beşer, en yaygın olarak kullanılan “Osmancık 97” çeşidinin ününün ülke sınırlarını aştığını ifade etti.

“Osmancık 97” çeşidinin, Bulgaristan’da tescilli olarak kullanıldığını belirten Beşer, “5 yıldan beri Bulgaristan’a orijinal tohum ihracatı yapmaktayız. . Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği ile 5 yıl önce imzaladığımız lisans anlaşmamızı yenilemek üzere bir araya geldik. Ayrıca “Halilbey”, “Gala” ve “Kırkpınar” çeltik çeşitlerimiz de Bulgaristan’da tescillendi. Bu çeltik çeşitleri de yeni dönemde Bulgaristan’da ekilecek” dedi.

Beşer, enstitünün geliştirdiği çeltik çeşitlerinin Rusya, Yunanistan, Ukrayna tarafından da kullanıldığını kaydetti.

Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Zhelyo Minchev Stephanov da 5 yıldır kullandıkları “Osmancık 97” çeltik çeşidinden son derece memnun olduklarını, enstitü tarafından üretilen “Kızıltan” çeşidini de tescil işlemlerinin ardından kullanmak istediklerini ifade etti.

Reklamlar