Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, mobil iletişimde 4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayında tamamlayıp yıl sonunda hizmete sunacaklarını söyledi. 3G’de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4G’de bağlantı hızı, 100 Mbps wi-fi’da ise 1 Gbps’ye kadar çıkabiliyor. Peki 4G kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?

3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak. 3G’ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu hız 4G’de 25 saniyeye düşüyor.

Müzik indirme 3G’li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor.

Müzik indirme 4G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor.
Video izleme 3G’de vüdeo yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda.
Video izleme 4G’de işe bu süre 1 saniye.
HD video izleme HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G’de 1.5 dakika.
HD video izleme 4G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.
Fotoğraf indirme 3G’li bir cihaz ortalama 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor.
Fotoğraf indirme 4G’de ise kullanıcılar 1 saniyede bu işlemi yapabilecek.
GSM operatörleri 4G için ne diyor? 4G için uzun süredir yatırım yaptıklarının altını çizen Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kurugöz, “İhale bugün bile yapılsa şartname koşullarını yerine getirecek noktadayız” ifadelerini kullandı.
4G’yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, global pazarda 4G’ye diğer operatörlerden önce geçtiklerinin altını çizdi. Öğüt, “Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacak” dedi.
Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir ise, “Grubumuz 4G’nin başarısı için gereken tecrübeye, vizyona ve kaynağa sahip” ifadelerini kullandı.
Telekomünikasyon’da dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G, ilk olarak 2007 yılında Güney Kore’de kullanılmaya başladı, şu anda ise 50’ye yakın ülkede hizmet veriyor.
4G HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRECEK
Reklamlar