AFİS’in, 15 ila 55 yaşları arası vatandaşların üzerinde yaptığı araştırmayı Sosyolog Yuriy Aslanov’un sunduğu açıklandı. Araştırmaya göre 400 bin civarı eğitimli Bulgar, Bulgaristan’ı terk etmek istiyor.
 beyin-gocu
Sosyal turizm tehlikesiyle karşı karşıya kalan azınlıklar üzerinde de araştırma yapıldı.
Araştırma’nın Avrupa Parlamentosu’nun talimatıyla yapıldığı bildirildi.
Aslanov, batılı ülkelerin sosyal turizmden endişe duymadıklarını, Avrupalıların büyük bir kısmının eğitimli olduğunu ve göçlerden etkilenmeyeceğini, ancak Bulgaristan’ın büyük bir potansiyelini elinden kaçıracağını kaydetti.
Aslanov, yakın gelecekte 300-400 bin civarı Bulgarın ülkeden ayrılmasının beklendiğini söyledi.
2008 yılında yapılan araştırmaya göre de yaklaşık aynı sayıda vatandaş Bulgaristan’ı terk etmek istediği açıklandı. Ancak şu an göç ihtimalinin daha yüksek olduğu söyleniyor.
Göç etmelerinde dil bilmelerinin de rolü büyük. Önceleri göç ettikleri ülkeler İspanya, İtalya ve Yunanistan’dı. Şimdiki tercihleri ise Almanya ile İngiltere.
Gençler, öncelikle mesleğinde iş bulmak, iyi eğitim almak ve yerleşmek amacıyla göç ediyor.
Araştırma protestoların başladığı dönemde yapıldı. Üzerinde anket yapılan vatandaşların %53’ü iş bulma amacıyla gittiğini söylüyor.
Aslanov, doktora eğitimi almış vatandaşların bile eğitim düzeyine bakmaksızın her türlü işte çalışmak istediğini belirttiğini belirtti.
Aslanov, en büyük tehlikenin, Bulgarların büyük bir kısmının yurt dışına önceden göç etmiş soydaşlarıyla irtibata geçmeyeceğini belirttiklerini açıkladı ve bunun da Bulgarların topluluk olarak daha çabuk entegre olma şartlarını kolaylaştırdığını kaydetti.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar