Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü tüm Türkiye’de sevinçle kutlandı. Biz de Mektebim Koleji öğrencileri olarak bu özel gün vesilesiyle tüm kampüslerimizde 23 Nisan Çocuk Festivali düzenliyoruz. 18-26 Nisan tarihleri arasında her kampüsümüzde farklı etkinlikler gerçekleştirerek Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, hem eğleniyoruz hem de bu bayramı bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Halkoyunu, dans gösterileri, Atatürk konulu resim sergileri, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarını kapsayan festivalimizde özellikle anaokulu, ilk ve ortaokul kademelerinde yapılan etkinliklere veliler de büyük ilgi gösteriyor.
Fotoğraflarla bahar
Festival kapsamında Ekoldrama Sanat Evi tarafından hazırlanan Küçük Denge Dünyası adlıOyun, tüm kampüslerimizde perde açıyor. Tek perdelik oyunu 5 yaş grubu öğrenciler için tüm anaokullarında sergileyen Ekoldrama Sanat Evi, festival kapsamında yaklaşık 400 öğrenciyle bir araya geldi.
Güzel Sanatlar Bölümü tarafından tüm kampüsleri gezecek olan “Hoş Geldin Bahar” sergisinin açılışı ise Mall of İstanbul’da yapıldı. 23 Nisan etkinlikleri kapsamında çocukların gözünden baharın gelişini anlatmak amacıyla çekilen yaklaşık 100 fotoğraftan oluşan sergi çerçevesinde fotoğraflar yerleştirildikleri ağaçlar üzerinde bir hafta boyunca sergilenecek.
Edebiyatı tartışacağız
Bu etkinliklerin yanı sıra Mektebim Koleji olarak Kelime Yayınları ile birlikte uluslararası boyutta düzenleyeceğimiz “Gençlik Edebiyatı’nın Dünü, Bugünü” başlıklı konferansla eğitim ve edebiyat dünyasını bir araya getireceğiz. Goethe Enstitüsü İstanbul tarafından da desteklenen konferans, 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü Beylikdüzü Kampüsü’nde gerçekleşecek.
Konferansta, dünyada ve ülkemizde gençlik edebiyatının ortaya çıkışı ve bugünkü konumu, konunun uzmanı akademisyen, kütüphane öğretmeni ve yazarlar eşliğinde, farklı boyutlarıyla tartışılacak. Ayrıca, gençlik edebiyatına yönelik uygulama örneklerine de değinilecek.

Bir günlüğüne doktor olduk

Okul dışı etkinliklerle de bayramımızı kutlamaya devam ediyoruz. Mektebim Koleji BahçelievlerKampüsü Müdürü Arzu Özkul eşliğinde Medicana Bahçelievler Hastanesini ziyaret ederek, doktorluk mesleğini ve sağlık alanındaki diğer branşları yakından gözlemleme fırsatı bulduk.
Medicana Haznedar Hastanesi Başhekimi Dr. Cem Başaran’ın ve Medicana Bahçelievler Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yaşar Sezen Oral’ın da konuğu olarak poliklinik, acil servis, laboratuvarı uzmanlar eşliğinde gezerek, farklı branşlarda görev yapan doktor ve hemşirelerle sohbet etme imkânı bulduk.
Sağlık alanında merak ettiğimiz tüm soruları uzmanlara yönelterek gelecekte yapmayı düşündüğümüz meslekler hakkında bilgi edindik.

Cumhuriyet’in bekçisiyiz

Birinci Dünya savaşı sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi sonucunda yurdumuzu işgal eden düşmanlara karşı mücadeleye başlayan Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan yolculuğu Amasya, Erzurum, Sivas’tan sonra Ankara’da son buldu. Orada silah arkadaşlarıyla birlikte düşmanlarla mücadeleye başladı. Bir taraftan düzenli Ordu kuruldu. 16 Mart 1920’de İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edilmesinden sonra 23 Nisan 1920’de Ankara’da, yurdun dört bir yanından gelen mebuslar toplandı, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı ve Türk halkı egemenliğini ilân etmiş oldu. Bu durum daha sonra padişahlık yönetiminden Cumhuriyet yönetimine geçişin ilk adımı olmuştur.
Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çok sevdiği çocuklara armağan etmiştir.
Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Cumhuriyetin bekçileri olarak yetiştirilecek çocuklar sayesinde milletin devamlılığı sağlanacaktır. 1979 yılına kadar 23 Nisan Çocuk Bayramı olarak kutlanan bu bayram 1979’dan itibaren Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak adı değiştirilmiş ve diğer ülkelerden gelen çocuklarla kutlanmaya başlanarak büyük bir şölen havasına bürünmüştür.
Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bayram, dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşması için bir aracı olacaktır. Bu yüzden bayramımızı her yıl daha da artan bir coşkuyla kutlayalım. Çünkü dünyayı daha güzel, daha yeşil, savaşların yaşanmadığı, açlık ve sefaletin olmadığı bir yer haline getirmeyi biz çocuklar başaracağız…

Çocuk gözüyle…

Türk siyasetçisi, asker ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına önderlik yapmıştır.  1919’da başlattığı Kurtuluş Savaşı’na liderlik yaparak, modern Türkiye’yi oluşturan devrim ve reformları gerçekleştiren Atatürk, Osmanlı ordusunda subay olarak görev yapmıştır. Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muha-rebesi’ndeki başarısından dolayı 1921’de “Gazi” unvanı alan Atatürk, mareşalliğe yükselmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurarak ilk genel başkanı olmuş; 1938 yılındaki vefatına kadar, 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten siyasetçi olmuştur. Katıldığı savaşlarda destan yazarak tarihe geçen Atatürk, yaptığı devrimlerle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atarak modern ve çağdaş bir ülke yaratmıştır.

Dış basında Atatürk

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Türk ve Dünya çocuklarına armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de saygıyla anılırken tüm dünyada da tarihe damga vurmuş önemli liderler arasında yer almakta ve anılmakta.
İleri görüşlülüğüne, azmine, cesaretine, Vatan sevgisine diğer ülkelerin vatandaşlarının ve liderlerinin de hayran olduğu Atatürk, dünyada bir ilki gerçekleştirerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de açılış günü olan 23 Nisan’ı Türk ve dünya çocuklarına armağan etti ve Meclisin açılışından dolayı resmi bayram ilan etti.
Bir devlet adamı ve kurucusu tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan, ülke genelinde ve dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor. Bizlere bu özel günü armağan eden ve bir ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk hakkında dünya basını şunları yazdı:
Almanya Beobachter Gazetesi: Atatürk, bütün dünyanın hayran kaldığı bir kalkınma yapan ilk devlet başkanı olmuştur.
ABD New York Times Gazetesi: Savaş sonrası döneminin en yetenekli liderlerinden biri.
ABD Chicago Tribune: Dünya sahnesinden tarihin en dikkat çekici adamlarından biri geçti.
Avusturya Neue Freie Presse: Büyük düşüncelerin adamı, bir devlet mimarıydı.
Belçika Libre Belgique Gazetesi: Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.
Bulgaristan Dness Gazetesi: Hiçbir ülke, Atatürk’ün Türkiye’sinin gördüğü değişiklikleri bu kadar hızlı bir şekilde görmemiştir. Bugünün Türkiye’sinin tarihi Mustafa Kemal’in tarihidir.
Çekoslovakya Ceska Slova Gazetesi: Bu derece yüksek hilkatte bir adama sahip olduklarından dolayı, Türklere gıpta ediyoruz.
Danimarka National Tidence Gazetesi: Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesiydi. O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı. “Atatürk, yirminci yüzyılın en büyük mucizesidir.”
Fransa Excelsior Gazetesi: Atatürk büyük bir şahsiyet, çok büyük bir komutan, politik bir dehadır.
Fransa Noell Roger Gazetesi: Atatürk’ün yurt kurtarıcı olduğunu, milletlerin en vefalısı olan Türkler asla unutmayacaklardır.
İngiltere Daily Telegraph: Atatürk, Türk Milleti’nin ruhunda Türk Bayrağı gibi dalgalanan bir baştı.
İngiltere Observer: Çağımızda hiçbir isim Atatürk’ün adı kadar büyük saygı yaratmamıştır.
İngiltere Sunday Times: İngiltere önce, cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır.
İngiltere Times Gazetesi: O, Türkiye’nin önceki kuşaklarından hiçbirine nasip olmayan özgürlük ve güven dolu bir hayat sağladı. Başarıları, Türkiye’nin Avrupa devleti olmasını sağladı, yakın doğunun tarihini değiştirdi.
Japonya Japan Times: Şaşırtıcı ve çekici bir kişi. Asker olarak büyük, fakat devlet adamı olarak daha büyük.
Yunanistan Messager D’Athenes: Çok, pek çok devrimciler görüldü. Fakat hiçbiri Atatürk’ün cesaret ettiği ve muvaffak olduğu şeyi yapmadı.
Romanya Independance Romaine Gazetesi: Atatürk, tarihte teşkilatçı bir dahi, bir milletin harikalar yaratan yöneticisi ve memleketinin kurtarıcısı olarak kalacaktır.
Mısır Egyptian Gazetesi: Çağının, belki de tüm tarihin olağanüstü kişilerinden biri.
Norveç Le Morgen Bladet Gazetesi: Atatürk, tarihte, memleketinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır
Lübnan An Nahar Gazetesi: Dünyanın çok nadir yetiştirdiği dâhilerdendir. Dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir.

Reklamlar