24 Mart günü Bulgaristan, WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Dünya Saati büyük çevre hareketine katılacaktır. Aslında Dünya Saati, 2007 yılında Sidney’de ışıkların sembolik olarak kapatılmasıyla  başlayan etkinlik, dünyadaki çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bugün dünyanın 180 ülkesinde düzenlenmektedir.

WWF’ten Vladimir İvanov, BNR’ye verdiği demeçte şöyle konuştu:

Bu yıl da Dünya Saati, ışıkları kapatarak enerji kaynaklarının tasarufu ve daha akıllı bir şekilde kullanımının sembolik ifadesi olan etkinlik, 24 Mart’ta 20.30 ile 21.30 arası karanlıkta bir araya gelmemize neden olacaktır.

Ülkemizde kampanya Sofya’dan başlıyor, ancak zamanla onlarca belediye bu harekete katılıyor. Sofya Şehir Parkında ateş gösterisi ve müziğin yer aldığı Dünya Saati etkinliği düzenlenecek. Vladimir İvanov “Zamanla bu etkinlik, raylara oturdu, hatta bugün organizasyonu için çaba sarfetmemize gerek yok. İnsanlar aralarında organize oluyor ve Dünya Saati nedeniye başka konserler de düzenliyorlar.” diye heyecanını dile getiriyor ve devamla şunları belirtiyor:

Her zaman olduğu gibi, Dünya Saati kampanyası, 2018 yılında “Doğaya Bağlan” sloganı altında geçiyor. WWF, ilginç slogan seçmeye dikkat ediyor ve bu yılkisi de Connect tо Nature, oldu. Dünya Doğayı Koruma Vakfımız farklı insanları, İnternet sayesinde birleştiriyor. Işte bundan dolayı da bağlantı kurma sembolünü bu yılki Dünya Saati logosunda kullanıyoruz.

Dünya Saati hareketi, doğanın korunması yönünde çevrecilerin sarfettikleri çabayı gündeme taşıyor. İşte bundan dolayı farklı ülkelerde Dünya Saati etkinlikleri farklı bir şekilde gerçekleşiyor. “Mesela Kolombiya’da insanlar devletten 2020 yılına kadar ”Sıfır Ormansızlaştırma” talebinde bulunurken Fransız Polinezya adalarında 5 milyon metre kilometrelik kıyının denizlerden korunmasına yönelik adımların atılması bekleniyor. Genelde deniz bölgelere, endüstriyel balıkçılık ve sanayi kirlilik, büyük darbeler indiriyor, bundan dolayı gerekli kararların alınması çok önemlidir. Guatemala’da ise içme suların korunması yönünde çabalar yürütülecek. WWF, Haziran ayında başlayacak ve içme suların korunmasını amaçlayan bir kampanya başlayacaktır. Nepal’de WWF, herkesin ulaşabileceği temiz yenilenebilir enerjinin kullanımı için seferberlik ilan ediyor.

Eninde sonunda doğayı ve biyolojik çeşitliği korumak için ışıkları bir saatliğine kapatmak yeterli değildir. Doğanın faydalarını devamlı anlatmamız gerek.”diye sözünü tamamlıyor Vladimir İvanov.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar