2015’te Türkiye’de neler olacak neler yapılacak?

2015 Yeni yılı yaşamanın heyecanı herkesi sardı. Ancak 2015 yılı bu zamana kadar geçirdiğimiz tüm yıllardan farklı olacak mı ? Türkiye’de 2015’te neler olacak neler yapılacak ? Yeni yılda Türkiye’yi neler bekliyor?

RAYLI SİSTEM

Ulaşımın raylı sistem ayağında da çok kritik önem arz eden projelerin takvimi 2015’e göre ayarlandı. Yüksek hızlı treni Marmaray ile buluşturacak olan Haydarpaşa-Gebze banliyö hattı ile Üsküdar Sancaktepe arasını 26 dakikaya indirecek Üsküdar- Çekmeköy- Sancaktepe metrosu bu yıl bitirilecek. Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Çamlıca arasına kurulması planlanan 10 kilometre uzunluğundaki teleferik hattının da 2015’te hizmete alınması planlanıyor.

TÜRKÇE ZORUNLULUĞU GELİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hazırladığı yeni yönetmelik ile yeni yılda bir anlam karmaşasına da son verecek. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik ürünlerin dijital ekranında yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadeler artık Türkçe olacak. Bunun yanı sıra ürün üstündeki etiketlerdeki yazımlar ve tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan ifadelerde Türkçe yazılmak zorunda olacak.

ÇİPLİ KİMLİKLER DAĞITILACAK

75 milyon vatandaşın cebine dokunacak bir değişiklik daha 2015’te hayata geçiriliyor. 2014 yılı içerisinde pilot bölgelerde vatandaşa dağıtılan ve birçok noktadakolaylık sağlayacak olan çipli kimlikler önümüzdeki yılının sonuna kadar tüm vatandaşların cebinde olmuş olacak.

STAJYER EHLİYETE GEÇİLECEK

Yine AB uyum çalışmaları kapsamında çok uzun zamandan beri çalışmaları yürütülen stajyer ehliyet uygulaması da 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Yeni ehliyet alacak adaylara uygulanacak çalışma kapsamında stajyer ehliyeti ile 2 yıl boyunca trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanan kişiler 2 yılın sonunda gerçek ehliyet almaya hak kazanacak.

HERKESE ZORUNLU BES

Dönüşüm programlarında yer alan tasarruf planı kapsamında zorunlu hale dönüştürülen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılım da 2015 yılında zorunlu hale getiriliyor. BES’e otomatik katılım için pilot çalışma 2015 yılında tamamlanacak ve işe giren herkes zorunlu BES’e dahil olacak.

YENİ ANNEYE AYLIK 750 TL YARDIM

SGK’nın açıkladığı kreş yardımı da 2015 yılında öncelikle pilot iller olmak üzere hayata geçiriliyor. 2 yıl boyunca aylık ortalama 750 TL gibi bir rakamın düşünüldüğü çalışma kapsamında yardımı alacak kişilerde ise bir takım ön şartlar aranacak.

Reklamlar