Bulgaristan hükümeti 2015 yılında devlet güvencesiyle tek kredinin Yunanistan – Bulgaristan doğalgaz boru hattı projesine (IGB) verilmesi kararını aldı. Bulgar hükümeti 2015’te başka hiçbir yatırım projesine devlet güvencesiyle kredi vermeyecek.

Bulgaristan’ı doğalgaz konusunda Yunanistan ile bağlayacak olan boru hattı projesinin, Bulgar hükümetinin hedefi açısından, ülkeye farklı doğalgaz tedarikçileri sunmak ve sektörde yaşanacak olası krizler karşısında Bulgaristan’ı korumak yer alıyor. Yunan IGI Poseidon şirketiyle yarı yarıya projeyi hayata geçirecek olan Bulgaristan Enerji Holding şirketine 157 milyon levaya (yaklaşık 78,5 milyon euro) kadar çekeceği krediler için devlet garantisi verilecek.

Starazogara’dan Gümülcine’ye (Komotini) kadar uzanacak 180 km uzunluğundaki boru hattı projesinin maliyetinin 220 milyon euro’yu bulması bekleniyor. Ancak nihai fiyat malzeme ve donanım tedariki yapacak firmaların ihaleyle belirlenmesi sonrası ortaya çıkacak.

Finansmanın 45 milyon euro’su Avrupa Komisyonu tarafından 2009 yılında bu proje için ayrılan fonlar tarafından karşılanacak. Geriye kalan 175 milyon euro’yu ise projenin hissedarları karşılayacak. Bu da Bulgaristan Enerji Holding’i için 86,5 milyon euro finansman sağlaması anlamına geliyor. Ancak projenin yatırım modeline göre sermayenin %30’unun şirket sermayesi tarafından geriye kalan %70’inin ise kredilerle karşılanması gerekiyor. Bulgarlar devlet güvencesiyle alacakları krediyi Avrupa Kalkınma Bankası’ndan çekmeyi planlıyorlar.

Reklamlar