Yurt Dışı Bulgarlar Ajansı, ard arda 6. yıldır “Yılın Bulgar Kadını” ödülünü sunacak. Yurt dışında bulunan Bulgar toplulukları arasında ulusal ve kültürel kimliğin korunmasına sağlanan katkılardan dolayı verilen ödüle bu yıl 17 devlette bulunan 29 kadın soydaşımız aday gösterildi.

Seçiciler Kurulu üyesi Anüta Kaçeva, şunları anlattı:

“Adayların tanıtımını dinlerken dünyanın değişik yerlerinde bulunan Bulgar kadınlarının yaptıkları en önemli şeyin Vatanı coğrafi kavram olmaktan çıkardıkları olduğunu anladım. Vatan bu insanların çeşitli yerlerde kurdukları ocaklardır. Onlar Bulgar kültür mirasını, tarihi hafızamızı, kimlik ve geleneklerimizi korumak için özel, toplumsal ve profesyonel vakitlerinden ayırıyorlar. Avrupa’nın dışında kadının tam anlamı ile birey olabileceği, toplumsal ve profesyonel hayata layiki ile katılabileceği çok az yer vardır. Dolayısıyla dünyadaki Bulgar kadınlarının yetenekleri ve çabaları ile bu dengesizliği kaldırdıklarından çok mutluyum. Bu türden 29 aday kadınımız var, içlerinden tek birini seçmek bir hayli zor oldu” şeklinde konuştu Anüta Kaçeva.

2014 yılının Bulgar kadını, yine Bulgar okulu kurucusudur. İrina Vladikova, günümüzde yurt dışında bulunan en büyük okullardan biri – Avusturya, Viyana’daki “Kiril ve Metodiy” okulunun müdürüdür. Yurt Dışı Bulgar Okulları Birliği Başkan Yardımcısı da olan İrina Vladikova ödül heyecanını şöyle paylaştı:

“Yılın Bulgar Kadını ödülüne layık görülmekten büyük kıvanç duydum. Gördüğüm ve duyduğum herşeyden, tanıdığım adaylardan çok etkilendim. Bundan 8 yıl önce Yurt Dışı Bulgar Okulları Birliğini kurarken biz kurucular, bu ödülün ard arda 4. defa yurt dışında bulunan soydaşlarımız arasında Bulgar dili ve özbilincinin korunması için çalışan kuruluşumuza sunulacağını hayal bile edemezdik. Ödüle değer görülmekten gurur duyuyorum. Her çeşit zorlukların üstesinden gelmekten dolayı mutluyum. Çünkü bir insanın varlığı, malı değil, kültürel ve manevi haysiyetidir. Biz yurt dışında bulunan Bulgarlar, küresel dünyamızda yeni Bulgar köşeleri oluşturuyoruz”.

Reklamlar