Ağır ekonomik krizden sonra 2014 yılında bizde çalışma piyasası istikrarlaşmaya başladı. Yıl içinde işsizlik azaldı, istihdam arttı. Milli istatistik kurumuna göre 2014 yılının başından beri işsizlerin sayısı 50 bin azaldı.Az da olsa 2013 yılına kıyasla %0,1 azalma var ve işsizlik oranı %11,2 olarak kaydedildi. Eurostat verilerine bakarsak AB ülkelerinde ortalama işsizlik oranı %10.İstihdam ajansından 2013 yılına kıyasla 22 bin daha fazla iş teklifi geldiğini belirtirken sayıları yaklaşık 161 bin olduğunu söylediler. 2014 yılında işverenlerin en çok aradığı meslekler: satıcı, tekstil üretiminde işçi, orta okul öğretmenleri, kalifiyesiz işçi, çiftçi, hayvan bakcısı, aşçı, garson.

Geçen sene İstihdam ajanslarının aracılığı ile 188 bin vatandaş iş buldu. 29 yaşın altında gençlerin ve işsiz bayanların sayısında düşüşü olumlu eğilim olarak belirtmeliyiz.Bundan başka 2002 yılından beri ilk kez yıl sonunda işsiz sayısında düşüş kaydedildi. Bütün bu gelişmeleri İstihdam ajansı müdür yardımcısı Asen Angelov yorumluyor:

‘Başlıca sebep iş bürolarının işsizler ile daha iyi çalışmalarıdır. Bizim hizmetlerimizden faydalanan iş verenlerin bize güveni arttı. İş adayları arasında daha iyi seçim yaparak, iki tarafın çıkarlarını daha kolay ve daya çabuk birleştiriyoruz.

İşsizler arasında en hassas gruplar 50 yaşın üstündekiler, uzun zamandan beri işsizler ve engelliler. Bu gruplarda işsizlik sayısı hep artmaya devam ediyor. İstihdam ajansından yoğun çalışmalarının bu en hassas grupalara henüz faydası olmadığını itiraf ediyorlar.2015 yılında işte bu alanda sorunlar nasıl çözülecek?

Asen Angelov izah ediyor:

‘İşsizlik alanında söz ettiğimiz hassas gruplara yönelik etki sağlama yöntemleri bulmalıyız. Kalifiye ve eğitim imkanlarını reel sektörün ihtiyaçlarına göre kullanmalıyız. Özellikle şehir, belediye düzeyinde, yakın büyük şehir ve çevresi, ayrı ayrı iş piyasasının ihtiyaçlarını araştırmalıyız. Yerel iş pazarların analizini yapmalıyız. İşte bu ajansımızın çalışmalarında yep yeni bir alan.’

Asen Angelov kurum için bütçe sorununun yine göndemde olduğunu da gizlemiyor. 2015 yılında milli istihdam progamı 73 milyon leva ile yerine getirilecek. Angelov’un tahminlerine göre 2015 yılının ilk üç aylık döneminde işsizlik oranında ciddi düşüş beklenemez.

Türkçesi: M. Baharova

Reklamlar