Azim, galibiyet ve hayal kırıklığı dolu 16 günün ardından Soçi’de düzenlenen 22. Olimpiyat Oyunları görkemli bir temsille sona erdi. Soçi Oyunları tarihe şimdiye kadar yapılan en pahalı ve olağan üstü güvenlik önlemleri altında geçen olimpiyat olarak geçecek. Rusya’nın oyunların organizasyonuna ayırdığı 50 milyar dolarlık meblağ, gerçekten bundan önce hiç olmadığı kadar yüksek olup rekor kırıyor, ancak sporseverler için spordaki rekorlar en önemlidir.

Rusya’da tamı tamına 88 millet kış sporlarında yarıştılar. Rus takımı, kendi topraklarında bundan önceki kış olimpiyat oyunlarında hiç olmadığı kadar iyi performans sergiledi ve 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz madalya olmak üzere toplam 33 bronz madalya almayı başardı. Rusya’nın hokey takımı, hayal kırıcı performans göstererek çeyrek finallerde elendi, fakat Rusya’nın diğer yarışmacıları, hayranlarının yüzlerini güldürdüler. Kanada’da geçen önceki olimpiyatta toplam 15 alan Rusya, Soçi’de kazanılan madalyaların sayısı itibari ile 88 millet arasında önde gidiyor.

2010’da Vancouver Oyunlarına göre daha zayıf performans sergileyen ABD takımı, 28 madalya alarak madalya sayısı itibari ile 2. oldu, altın madalya sayısı itibari ile ise Rusya, Norveç ve Kanada’nın ardından 4. sırada yer aldı.

26 madalya kazanan Norveç, toplam madalya sıralamasında 3. yerde sıralandı, efsane isim olan Börndalen ise zengin koleksiyonuna 2 altın madalya daha kattı. Toplam 25 madalya alan Kanada, 4. yerde sıralandı ve Hokey Olimpiyat Turnuvasında ard arda 2. altının aldı.

Hollanda’nın olimpiyat takımı da rekora imza attı. Hem kadın hem erkeklerde yapılan tüm buz pateni yarışmalarında Hollanda’lı sporcular, madalya kazanmayı başardılar. Böylece Soçi’ye en az sayıda sporcu ile giden ülkelerden biri olan Hollanda, toplam 24 madalya alarak 5. yere sıralandı.

Polonya, Soçi’de Kış Olimpiyat Oyunlarında en büyük başarısını elde etti. Polonya’dan gelen yarışmacılar, 4 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanarak ülkesinin son dönemde büyük bir ilerleme kaydetmiş olduğunu gösterdiler bir kez daha. Kamil Stoch, kayakla atlama sporunun tarihinde bireysel müsabalakalarda 2 altın olimpiyat madalyası kazanmayı başaran 3. yarışmacı oldu.

Ülkemizın sporcularının performansı, beklentiler doğrultusunda oldu ve Bulgaristan madalya kazanan ülkeler arasına giremedi, fakat büyük yarışmacılarla madalya mücadelesi, sporseverlerine inanılmaz heyecan yaşattı. Aleksandra Jekova, snowboard dalında madalyaya çok yakındı, fakat şansızlık eseri madalya sahibi olamadı. Bulgaristan 4 sene sonra yapılacak bir sonraki kış olimpiyat oyunlarında daha büyük başarılar almayı ümit edecek.

Reklamlar