Başmüftülük Genel Sekreteri Ahmet Ahmedov’un BTA’da yaptığı açıklamada, son 20 yılda Türk Müslüman mabetlerine ve mezarlıklara saygısızlık yapılan yaklaşık 200 vaka olmuştur. cami-yazi

Görülen çoğu vakalarda bu durum boyalı gamalı haçlar, camilerin kırık pencereleri, kırılmış veya spreyle boyanmış mezar taşlarından ibaret. En son Vandalizm vakası geçen yıl Kazanlık’ta bulunan bir caminin minaresine havalı tüfekle ateş edilmesiydi.

Bu yıl Nisan ayının sonlarında ise Burgas’daki bir mescidin hayır için toplanılan paraları ve başka değerli eşyaları çalınmıştı.

Bu vakaların sadece holiganlıkla nitelendirildiğini ve sadece şikayet getirdiğini söyleyen Ahmedov, “200 levaya kadar açılan maddi hasar Bulgar Mevzuatına göre cezalandırılamaz. Ayrıca yıllar boyunca bu Vandalizm vakalarına bir suçlu bulunamadı” dedi.

Ahmedov, iki yıl önce Sofya Başmüftülük binasının dış cephe aydınlatmasına zarar verildiğini ve kamera görüntüleri olmasına rağmen suçluların hala bulunamadığını hatırlattı.

Ahmet Ahmedov, yapılan bu saygısızlıklar için Başmüftülüğün her yıl rapor hazırladığını belirtti.

Ahmedov’un açıklamasına göre tüm dinlerin sorunları ortaktır ve İbadet yerlerine yapılan hürmetsizlik dışında çoğu zaman çeşitli nedenlerle din adamlarının işlevlerini yerine getirmeleri kısıtlanmıştır. O, genel sorunun ise gençlerin yetiştirilmesinde dini ve ahlaki faktör eksikliği olduğunu belirtti.

Ahmedov, “Tüm dini cemaatlerin ortak bir tutumu vardır, o da okullarda din dersi olmasıdır” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar