Sevilcan YÜCE

Tarih: 01 Şubat 2017

Konu:  Su yüzüne çıkan bazı önemli gerçekler.

Cumhurbaşkanı adayı Aleksandır Tomov “bTV” – “Dört Göz Arasında” programında açıkladı.

Kapanan BTK (Bulgaristan Kooperatif Ticaret Bankası) bankası, Bulgar siyasetçilerine yakın, arkada duran gizli kişilerin Of Shor şirketlerine satılmıştır.

Son 12 yılda Bulgaristan’da gerçekleşen büyük rüşvet olaylarına ilişkin geriye dönük araştırma yapıldı. 12 yılda devlet olarak 20 milyar leva kaybetmişiz. Rüşvet olayları 2004 yılından sonra derinleşmiştir. (2001–2005 yılları arasında Bulgaristan’da II Simeon, BSP ve DPS ortak hükümeti vardı. Başbakan Semeon Sakskoburggotski, Tarım Bakanı ise Mehmet Dikme idi) 4 milyar leva özel sektörden bazı kişilerin cebine girmiştir. Tarım sektçründe devletin çok değerli tarımsal mülkü trampa yoluyla el değiştirmiştir. Kayıpların ana kaynaklarından biri budur. Vurgulanan ticari olayda, deniz kıyısında çok değerli kıyı arsalarının, çam ve kayın meşe ormanlarının, değeri düşük çorak arazilerle trampa edilmiştir. Devletin büyük kayıplara uğratılmıştır.

İkinci büyük vurgunun olayında Bulgaristan Kooperatif Ticaret Bankası’nın (BTK) 7–8 milyar leva ile çökertilmiştir. Paraların kayıplara karışmıştır. Bankanın mülklerinin satılmasından ancak 700–800 milyon leva toplanabilecektir. Bu açıklamaları yapan Tomov, Bulgaristan’ın en büyük ağır sanayi tesisi olan “Kremikovtsi” Demir Döküm İşletmesinin yöneticisiydi. Rüşvet işlerinden yargılandı, fakat beraat etti. Şimdi rüşvete karşı mücadele hareketinin yöneticilerinden biridir.

Tomov, “Kremikovtsi”  kombinası ile TZESKA futbol kulübünün soyulurken içinin nasıl boşaltıldığını anlatıyor.  Devlet işletmelerinin içi boşaltılırken uygulanan soygun mekanizmasını açıklayan belgeler, rapor ve dosyaları Baş Savcılığa sunmuştur. O, memleketi soyanların günümüz siyasetçilerine yakın kişiler olduğunu ve paraların Od Shor şirketlere aktarıldığını kanıtlayan örnekler sunuyor.

Belgelerde, 16 bin kişinin çalıştığı ve inşaat demiri ve profilden başka soğuk ve sıcak çekilmiş saç ve galvanize saç da üreten “Kremikovtsi” metalürji fabrikasının giriş ve çıkışına “Multi Grup” holding rüşvet grupları yerleşmiştir. O dönemde İliya Pavlov ile birlikte, Ahmet Doğan’ın ve Dimitır İvanov’un da bu olaylarda sonuç belirleyen rol oynamıştır. Milli Güvenlik Ajansı (DANS) ve İç İşleri Bakanlığı’nın bu büyük soyguna seyirci kaldığına dikkat çekiliyor.

2016 yılı Bulgaristan’a ilişkin AB yıllık değerlendirme raporunda rüşvetçilik konusunda Avrupa’da ön sırada yer aldığımıza vurgu yapılırken, ilgili konuda gerekli kesin tedbirler alınmaz ve rüşvetçiliğe son verecek yasal önlemler alınmazsa Bulgaristan’ın AB üyeliğinin askıya alınacağına uyarıda bulunuluyor.

Reklamlar