1984-89 zulümleri mağduru Ramadan Runtov, BiT televizyonunun Geçmiş Bit(me)miş programı sunucusu Evgeniy Mihaylov ile yaptığı söyleşide “HÖH’te temiz insan yok, hepsi Rus ajanı, hele Doğan. Halkın sempatisini kazanması için birkaç ay hapiste tuttular” dedi.
Ramadan_Runtov_HOH_te_temiz_insan_yok_hepsi_Rusya_nin_ajaniRuntov, şu ifadelere yer veriyor:
Bulgarlarla, temiz Hristiyanlarla hapiste ve dışarıda kardeş gibi yaşadık. Fakat temiz olmayan Hristiyan da var. Onlar bizim dinimize saldırdı. Onlarda sadece atezm vardır – kendi çıkarı için anasını babasını öldürmeye hazır.
Oğul İbrahim Runtov şunları ekledi:
Akıllı insan komünist olamaz. Böyle öyle bilirim. Onlar ömür boyu her şey istedikleri gibi olacak sandı. Eski bir atasözü vardır: 100 yıllık ağaç yaşar ama 100 yıllık iktidar zor yaşar.
Runtov söylerini şöyle sürdürdü:
Onlar camileri ve kiliseleri yasakladı. Onlar Tanrı’ya inanmadı. O nedenle suç işleyen devlet yarattılar. O yüzden de Bulgar halkı bu hale geldi. Birbirinden çalan, birbirine saygı duymayan, birbirine hakaret eden ve Bulgaristan gibi güzel bir ülkeyi Avrupa Birliği’nin en fakir ülkesi haline getirdiler. Komünizm vardı ve şimdi de olmaya devam ediyor. O nedenle başarı yok.
Runtov, Bağımsız İnsan Hakları Koruma Derneğinin kurucuları arasında yer alan İliya Minev’in Bulgaristan Müslümanları ile komünizmi yıkma hedefine ve kendi kurduğu dernek tarafından komünist istihbarat DS aracılığıyla dışlanmasına değindi.
İliya Minev, dünya tarihinde en çok hapiste yatmış siyasî mahkûmlardan biri olarak ün yapmıştır.
Minev, komünizmin yıkılmasının ardından ömrünün sonun kadar izole edilmiştir.
Runtov şu ifadelere yer veriyor:
Kendisinden çok şey öğrenebileceğimiz bir insanı kaybettik. Kendisini şahsen tanıdığım için gurur duyuyorum. İliya Minev Müslümanları seviyordu. İliya Minev benim öncüm, öğretmenimdi, çünkü siyasi mahkûmdu, Mandela’dan daha fazla hapis yatmıştı.
Reklamlar