Pazar günü sona eren, Çin Devlet Konseyi Başkanı Li Keqiang’ın Bulgaristan’a yaptığı dört günlük resmi ziyareti bugün ulusal medyada ana gündemde yer alıyor. Haberlerde Başbakan Borisov’un, 16 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ile Çin arasındaki olası işbirliği merkezinin başına Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı döneminde bakan Lilyana Pavlova’nın getirilmesi fikrine geniş yer veriliyor.
Çin Devlet Konseyi Başkanı Li Keqiang’ın Bulgaristan ziyareti, dünya medyalarında da yankı bulurken, Bulgaristan, AB Konseyi Dönem Başkanlığının tamamlanmasından bir hafta sonra yine uluslararası haberlerde yer aldı.

Çin Devlet Konseyi Başkanı’nın yeni hükümetin kurulmasının ardından Bulgaristan’a yaptığı ilk ziyareti ve aynı zamanda da Avrupa turunun ilk durağı olarak da, dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Aynı zamanda Bulgaristan ziyaretine eşlik eden “16 + 1″ zirvesi, AB ve ABD arasındaki ekonomi alanında yaşanan gerginliğe denk geldi. 16+1 zirvesinde Çin ile AB’nin bir kısmını temsil eden Orta ve Doğu Avrupa arasında sanayi, ekonomik, mali ve iş ilişkilerinin gelişme göstermesi konusu ağır bastı. Haklı veya haksız, bu tesadüfler bazı endişelere yol açtı. Hem Çin Devlet Konseyi Başkanı Li Keqiang, hem de Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, 16+1 zirvesinin dünyada kimseyi hedef almadığını ve hiçbir şekilde AB ilişkilerine gölge düşürmeyeceğini, kesin bir dille belirttiler.

Li Keqiang, bu zirveye şüpheci bakan bazı AB ülkelerini rahatlatmak amacıyla “Çin, 16+1 formatta düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri zirvesiyle, AB’yi bölmeye niyeti yoktur” dedi. Başbakan Borisov ile başbaşa düzenlenen görüşmenin ardından Li Keqiang, Çin’in  küresel anlamda AB’yi önemli bir güç olarak kabul ettiğini, birleşik Avrupa’yı kutladığını ve AB’nin piyasa kurallarını ve kanunlarını yerine getireceğini, belirtti. Başbakan Borisov ise, Bulgaristan’ın pragmatik bir temele dayanarak ve Avrupa kurallarını yerine getirerek Çin ile sanayi, ekonomik, mali ve iş ilişkilerini geliştirme imkanına sahip olduğunu öne sürdü.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki girişimin Avrupa’yı bölmediği tezi, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković tarafından da desteklendi. Kendisi, Çin şirketi tarafından gerçekleştirilen ve bölgedeki bağlılığı sağlayacak olan  ülkesindeki bir altyapı projesini örnek olarak gösterdi.”16 + 1” zirvesinin yedinci toplantısında, (Global Partnership Centre of CEECs and China) Merkezi ve Doğu Avrupa (MDA) ülkeleri ve Çin Global Partnerlik Merkezinin kurulması kararı alındı.

Çin Devlet Konseyi Başkanının ziyareti, Bulgaristan açısından büyük önem taşıyor.  Sofya, bu zirveden yararlanarak Çin ile sadece enerji, ulaşım ve altyapı projelerinde değil, aynı zamanda da sanayi ve yüksek teknolojiler, tarım ve turizm alanlarında da etkili ve rasyonel ilişkiler beklentilerini ifade etme fırsatı buldu. Çin Başbakanı, bu beklentilerle ilgili bir sempati göstergesi olarak, Belene NES projesinin başarılı bir şekilde sona ermesine yardımcı olacağını beyan etti.

Çevirir. Şevkiye Çakır

Reklamlar