Hükümet, 14 Mayıs 2020 saat 0:00’den itibaren 14 Haziran 2020 gününe kadar olağanüstü salgın durumu ilan etti.

Ülkedeki olağanüstü durumun son günü sağlık bakanının Sağlık Yasası değişiklikleri ile getirilen imkandan faydalanarak sunduğu olağanüstü salgın durumu ilan edilmesi teklifi, Bakanlar Kurulu’nda onaylandı.

Buna esas gerekçe olarak hastalığın seyrinde hızlı değişikliğin olmaması ileri sürüldü. Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Kiril Ananiev “Şimdiye kadar uygulanan önlemlerin yürürlükte kalması gerektiğini düşünüyoruz. Devlet sıhhiye baş müfettişi tarafından hastalığın Bulgaristan’da ve dünyadaki seyrine ilişkin yapılan değerlendirmeye dayanan hükümet, Covid-19 pandemisinin halk sağlığı ve Bulgaristan vatandaşlarının sağlığı ile hayatının korunması açısından gerçekten ağır olağanüstü durum oluşturduğu kanısını paylaşıyor” şeklinde konuştu.

14 Mayıs saat 0:00’dan itibaren salgınla mücadele önlemleri, kontrollü giriş-çıkış noktalarından geçişlere diar, seyahat ve hastalarla temas durumunda karantina ve izolasyona dair ve de farklı faaliyetlerin yürütülmesine dair kurallarla ilgili bazı emirler yürürlükte olacak.

Bakan Ananiev’in bildirdiği gibi organ nakillerine izin verilmesi ve şehir bahçe ile parklarında serbest dolaşım, emirlerde yer alacak olan iki önlem olmaktadır.

Sosyal mesafe, kapalı alanlarda, kamuya açık yerlerde ve şehir içi ulaşım araçlarında maske takma zorunluluğu devam ediyor.

Yabancı devletlerden Bulgaristan topraklarına giriş yapan kişiler, ülkenin vatandaşı veya yabancı olsun 14 günlük karantinaya alınmaya devam edecek.

İşverenlere personeli mümkün mertebe uzaktan çalıştırmak tavsiyesi verildi.

Eğitim bakanlığı ile birlikte anaokulların 10-12 çocuktan oluşan gruplarla çalışmak üzere açılması algoritması hazırlanıyor.

Bakan Ananiev’in açıkladığı üzere salgın durumuna bağlı olarak kısıtlamaların artırılması veya azaltılması mümkün olacak.

BNR

Reklamlar