Konu: Değişen bir şey yok.

bg-pov

(resim-Al.Yordanov.)  Aleksandır Yordanov.

Rusya’da insanlar düşünmez olmuş.

Vladimir Putin’in “Birleşik Rusya” partisinden milletvekili seçilen Tolstoy’un “Bulgaristan’ı satın alacağız” sözleri ile Rus tarihçi ve diplomat Tatişçev ‘in bundan 125 yıl önce yazdıkları arasındaki tam bir örtüşme var. Ve bu Rusya’da düşüncenin durduğuna kanıttır. Sofya parlamentosu eski başkanı ve Polonya ve Makedonya Bulgar Büyük Elçisi görevinde bulunmuş olan Aleksandır Yordanov devamla şunları paylaşıyor:

General Torleben komutasında 1877-78 Osmanlı-Rusya Savaşı’na katılan Rus diplomat, yazar ve tarihçi Sergey Spiridonoviç Tatşçev ‘ten bir alıntı veriyorum:

“Rusya tarafından Bulgaristan için yapılanların hepsi imha edilmelidir. Çalışmalarımızın hedefinde “Bütün bir Bulgaristan oluşturmak” olmamalıdır. Amacımızda belirleyici olan,  Rusya’nın kendisine bırakılmasında ısrar edebileceği, Karadeniz sahilindeki geniş bir kumsal, kıyı ve toprak parçası dışındaki Bulgaristan topraklarını komşuları Romenler, Sırplar ve Yunanlar arasında paylaştırmak olmalıdır. Bize ihanet edip düşmanlarımız tarafına geçen Bulgaristan’la biz Ruslar, Polonya’da yaptığımız gibi yapalım, onu parçalayalım, talan edelim, taş taş üzerinde bırakmayalım. Çehresini yeryüzünden silelim. Büyük Rusya’ya el kaldırmaya cesaret eden her İslav halkını bekleyen onun alçak ve yoksul sonu, Doğuda yaşayan tüm boylara ibret olsun.”

Şunu sormak istiyorum: Rus propagandasının akıllara akıtmaya çalıştığı şu okuduklarınızı “kardeş Bulgar halkına sevgi ifadesi olarak” kabul edebilecek bir Bulgar bulunabilir mi? Bunlar Bulgaristan’a karşı beslenen hayvansal bir düşmanlığın eseridir. Rusların Bulgaristan’la ilgili gerçek hisler bunlardır.

bg-rus

(Resim -2) Rusça orjinal

bg-rus1

 

Rus Diplomasisi’nin Geçmişinden.

Reklamlar