Kırcaali Haber gazetesinin muhabiri şair Resmiye Mümün 19-22 Eylül 2013 tarihlerinde düzenlenen 1.Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günleri’nde Bulgaristan’ı temsil etti. Ayrıca bu etkinlikte İzmir’e Momçilgrad’dan (Mestanlı) göç etmiş ünlü ressam Kamber Kamber’in öğrencilerinden ressam ve şair Aynur Açıkgöz de yer aldı. uluslararasi-tokat-kultur-ve-sanat-gunleri
Etkinlik, Tokat Kültür Derneği ve Kümbet Altında Edebiyat Dergisi tarafından Tokat Valiliği’nin himayesi altında düzenlendi. Etkinliğe Azerbaycan, Başkurdistan, Bulgaristan, Kazakistan, Kıbris, İsveç ve Türkiye’den olmak üzere toplam 27 şair ve yerli halk ozanı katıldılar. Almanya ve Romanya’nın temsilcileri özel sebeplerden dolayı Tokat’a gelemediler.

Yurt dışından katılan şairleri Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin, Pazar Belediye Başkanı Adnan Özmen makamında ağırladılar, hediyelerle uğurladılar. Ayrıca başka kurum ve dernekler de konuk şairlere misafirperverliğini gösterdiler.

Program 19 Eylül’de tarihi mekanlardan Taşhan’da Aynur Açıkgöz’ün 25. kişisel sergisinin davulla zurnayla açılışıyla başladı. Sergide yağlı boya ve karışık teknikle yapılmış 20 tablo yer aldı. Açılış kurdelesini bizzat Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ile ressam birlikte kestiler.

Sergisini tebrik eden Vali, Aynur Açıkgöz’ün Türkiye’yi Tanıtma Projesi kapsamında düzenlediği sanat sempozyumlardan birisinin 2014 yılında ilkbaharda olmak üzere Tokat’ta yapılmasını teklif etti. Ressam Vali’ye bir tablosunu hediye etti. Tokat’ta yeni kurulan Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Yavuz Erdem de bu anlamlı gününde Aynur Açıkgöz’e destek vermek için sergi açılışına geldi. Sergilenen resimler Tokatlılar tarafından büyük ilgi gördü.

Balkan Kadınlar Derneği Başkanı da olan Aynur Açıkgöz doku çalışmaları olarak kendine özgü bir resim tekniği geliştirdiğini ifade etti. Ressam resim veya şiir olsun, bütün eserlerinde kendi kimlik ve kişiliğini yansıtıyor, Rodop kadını, anka kuşu başta olmak üzere arka planda hep Balkan motifleri var. Ressam gelecek projesinin 7-12 Ekim 2013 tarihlerinde Zlatograd kasabasında düzenleyeceği 15 ülkeden 15 ressamın katılacağı sanat sempozyumu olduğunu paylaştı.

Etkinliğin ilk akşamında 1.Uluslararası Pirhan Şiir Şöleni düzenledi. Burada Tokat Kültür Derneği Başkanı ve Kümbet Altında Edebiyat Dergisi’nin sahibi İrfan Yıldız konukları ve Tokatlıları selamladıktan sonra tüm katılımcı şairlere de konuşma fırsatı verildi.

Gerçekleştirilen şiir dinletisinde Resmiye Mümün Yaban Gülü, Aynur Açıkgöz ise Hasret Yolu isimli şiirlerini sundular. İkinci akşam Tokat’ın Pazar ilçesinde düzenlenen 1.Uluslararası Pazar Mahperihatun Şiir Şöleni’nde Resmiye Mümün Ağıt, Aynur Açıkgöz ise Ney Sesinde Yağmur şiirlerini okudular. Pazar Belediye Başkanı tarafından tüm katılımcı şair ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür plaketi sunuldu.

Son akşam düzenlenen 1.Uluslararası Tokat Şiir Şöleni Huzurevi’nde gerçekleştirildi. Huzurevi sakinlerini Resmiye Mümün Yaprak Benim şiiriyle selamladı. Aynur Açıkgöz özel sebeplerden dolayı İzmir’e dönmek zorunda kaldığı için bu şölene katılamadı.

1.Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günleri programı organizatörlerin tüm katılımcı şair ve sponsorlara teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.

Etkinlik kapsamında konuk şairler Tokat’ın ünlü Ballıca Mağarası’nı, Ocaklı Şelalesi’ni ve Tokat Müzesi’ni ziyaret ettiler. Ayrıca konuklar Almus Baraj Gölü’nde düzenlenen tekne gezisine ve Çatak Yaylası’nda davullu zurnalı yapılan muhteşem bir pikniğe katıldılar.
Katılımcı şairler yaşanan bu güzelliklerden sonra Tokat’tan hüzünle ayrıldılar.
Kırcaali Haber

Reklamlar