2018 yılında 100 levalık banknotun üzerinde geliştirilmiş koruma işaretlerinin tedavüle girmesinin ardından, Bulgaristan Merkez Bankası – BNB  1 Kasım’dan itibaren 2019 emisyonlu yeni 50 levalık banknotu da tedavüle  sokuyor.

Yeni banknot eski element ve tasarımını koruyor, ancak banknotta uzmanların açıkladığı başka koruma işaretleri de bulunuyor.

Banknot, ömrünün uzatılması için özel cila ile kaplı. Paraların üzerindeki renkler ve görüntüler değiştirilmiyor, ancak görme engelli insanların daha kolay oryantasyonu için banknota özel bir işaret de eklenmiştir.

İkinci koruma elementi ise, 50 levalık banknot üzerinde bildiğimiz kuş ve İkar şekillerinin üzerinde açının değiştirilme durumunda değişen optik efektli holografik bant.

Yeni banknotun üzerinde Penço Slaveykov’un holografik portresi de bulunuyor. Aynı şekilde, bakma açısı değiştirildiğinde rengi altın renginden yeşile değişen kitap resmi de var.

Banknotun üzerindeki 50 sayısının hacimsel üç boyutlu görüntüsü ve bakma açısının değiştirilmesinde altın renginden yeşile değişen “ateş” efekti de birer yeniliktir.

Yeni banknotu diğerlerinden ayırt edici özelliklerden birisi de, banknotu ışık sağlayan bir kaynağa yaklaştırınca görünen yüksek çözünürlüğe sahip filigrandır.

1999 ve 2006 emisyonlu eski 50 levalık banknotlar 2019 emisyonlu banknotlar ile beraber aynı nominal değerde geçerli olmaya devam ediyor.

Merkez Bankası, elektronik ödemelerin yaygın olmasına rağmen kağıt para kullanımının da yükseldiği gözlemlendiğini bildiriyor. Bu da, bu şekilde ödeme ile sağlanan anonimlik ile açıklanıyor.

Bunun dışında, 50 ve 20’şer levalık banknotlar sahtelerinin en fazla çıkarıldığı paralardır. Bu da bu banknotlarda koruma elementlerinin sürekli değiştirilmesini gerektiriyor. Bu yüzden, 2020 yılında benzer yenilikler 20, 10 ve 5 levalık banknotlar için öngörülüyor. Bulgaristan Merkez Bankası – BNB, teknik olarak üç banknotun aynı anda yenilenmesinin mümkün olduğunu açıklıyor. O zamana kadar ise, banknotlar üzerinde bulunacak yeni elementlerin halka tanıtılma kampanyası sürecek.

 

BNR

 

[wpdevart_youtube]dQTb3KX8wYY[/wpdevart_youtube]

Reklamlar