Стотици хиляди турци, родени в България, ще могат да получат обратно българското си гражданство. Това вече е възможно заради нов законопроект. Йозлем е готвачка в балканския клуб на изселниците в Истанбул, дошла е от България отдавна, но оттам е пренесла рецептата на любимата на всички изселници там – българската супа топчета. Другият любим спомен на изселниците са принцесите с чубица и шарена сол. Даже и за чубрицата или за да си купят липов чай от България, на преселниците трябват визи, предава БТВ.

В това положение са стотици хиляди родени в България турци, изселени през 50-те години и през 70-те години на 20-и век по спогодба с Турция. Затова като точка първа от дневния ред първата сряда на февруари ДПС внася законопроект, който да разреши този проблем. „Става въпрос за бърз ред за възстановяването на гражданството на тези, които са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България”, каза Хамид Хамид.

От 2012 г. насам ДПС внася три пъти законопроект за възстановяване на българското гражданство на лицата, които са го изгубили, защото са избрали чуждо гражданство в съответствие с международни договори. Досега законът е бил гледан на ниво комисия и никога не е стигал до окончателно разглеждане.

Reklamlar