Столичната община представи нов план за реакция при природни бедствия. Специално изработени видео-, аудиоматериали и брошури ще обясняват на хората какво да правят при наводнение, земетресение или пожар.

Столичната община е първата, която има доброволен отряд от 66 души за дейстивия при кризи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че отговорността е на всички институции, които трябва да реагират при бедствия. Превенцията е изключително важна част от подготовката, но е скъпоструваща.

“Знаем, че когато говорим за наводнения, например, превенция означава почистване на речни корита, реконструкция на язовири, включително изграждане на канализация. Всяка година се чистят средно по 50-60 километра речни корита”, коментира кметът на Столичната община.

В момента се наблюдават 7 от най-критичните участъци на всички реки и язовири около столицата, като се дава постоянна информация за състоянието им. Освен това на 28 места в реките около града са поставени датчици, които следят нивата им. В момента язовир „Искър“ и езерото „Панчарево“ се изпускат контролирано.

“Всеки лев, вложен в превенция, се връща десетократно на нас”, допълни Йорданка Фандъкова.

Кметът уточни, че заради обилния дъжд през изминалото денонощие е имало 4 подадени сигнала, но към момента ситуацията е спокойна.

Reklamlar