Сдружение „Минало незабравимо” в Тихомир набира средства за изграждане на Паметник на загиналите от селото в Първата световна война. Председателят на Сдружението Хашим Куюмджиев моли всички, които имат възможност да помогнат, да станат съпричастни на тази патриотична инициатива.

Обърнахме се за помощ към различни институции, ведомства и неправителствени организации, но до момента нямаме помощ от никъде. Преди две години изпратихме писма до Министерството на културата и Министерството на отбраната, но до днешен ден нямаме отговор. Писахме и до министър-председателя Бойко Борисов, и от него не получихме отговор. Разговарях и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, казах й че сме изпратили писмо до премиера. От нея получих отговор, че е изпратила писмо до началника на кабинета на премиера, с което го уведомява за изпратеното от нас писмо до премиера, но нищо не последва. Потърсихме също  съдействие от общината в Кирково, както и от председателя на Изселническа организация „Бултюрк” в Истанбул Рафет Улутюрк – Той ни каза че е дал на Хакан Чавушоглу тогава отговарящ от Турците извън Турция. Хо и оттам не излезе нищо после пак към някаква Фондация на помаците в Турция, но и там ударихме на камък. В тази безизходица реших да се обърна за съдействие към „Нов живот” и “БГХАБЕР” да даде гласност за нашите намерения и нуждата ни от финансова подкрепа, казва Хашим Куюмджиев.

По неговите думи парите трябва да се съберат до края на септември тази година, защото изтича срокът за регистрация на Сдружението и трябва да се пререгистрира, а за това ще са необходими средства.
Основният приоритет на Сдружението с нестопанска цел, което е регистрирано през 2016 г.,  е изграждане на паметник на загиналите от Тихомир в Първата световна война, като средствата се осигурят чрез дарения и спонсорство от частни лица, държавни и обществени институции, дарителски организации и други.
От сдружението са поискали информация от Военно-историческия архив във Велико Търново. Получили са списък на загиналите през войните жители на село Терзи Юрен /Тихомир/, Кошуковашка /Крумовградска/ околия, които са 53. Председателят на Сдружението Хашим Куюмджиев е наследник на загинали в Първата световна война. По бойните полета са останали двамата му дядовци.

Валери КОВАЧЕВ
Банковата сметка, на която могат да се правят дарения за изграждане на паметника е:
БАНКА ДСК-ЕАД – IBAN BG96 STSA 9300 0024 1009 22
BIC: STSABGSF – Валута: BGN /в лева/
IBAN BG11 STSA 9300 0024 1009 97
BIC: STSABGSF – Валута: EU /в евро/ 

Reklamlar