Премиерът Бойко Борисов коментира срещите си с крал Салман и с престолонаследника Бин Салман.

“Исторически така се е стекъл светът, че ние сме били на противоположни посоки, заяви той за отношенията между двете държави. – Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това президент и премиер. Дори царят, на когото благодаря, че е с нас. Сега България стои по различен начин и за пръв път има покана. Далеч от мисълта, че това се дължи на мен, а на стабилностата на България и развитието й, финансовата система и ниските данъци, етническата толерантност…

Аз съм оптимист, защото особено престолонаследникът го видяхте – много енергичен човек и с амбиция да направи рефорим, особено в сигурността. Утре ще имаме подобна среща с техните служби – това е тема, която а разбирам и съм я работил. Заедно с него ще я прави. Амбицирани са максимум инвестиции в България да докарат. В рамките на месец съм обещал да ни помогнат със сграда, да отворим посолство. По време на кризата с Катар се обадих на премиера и го подкрепих. Те държат на приятелите си а и България винаги е работила за мир в региона.”

За проблемите със самолета и курса му над Иран, той отрече за проблеми с тази държава и обясни: “Има хора ,които завиждат, дразни ги, че държавата върви добре. Аз бях от първите, които отидох в Иран, в прекрасни отношения сме с тях. Моята политика винаги е била за мир. Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения, заяви той. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят,че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни.”

Reklamlar