Реформите в правосъдната система трябва да се правят не за да бъде доволен един или друг еврокомисар, а заради българите. България вече е работи по проблемите в тази област, но реформите трябва да продължат, за да бъде България силна държава, заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг пред БНР.

По думите ѝ, ако в страната няма силна и надеждна съдебна система, инвеститорите няма да имат доверие и да инвестират в нея. По тази причина промените трябва да се правят и да имате работеща и ефективна стабилна система в името на хората и икономиката, обясни тя.

Еврокомисарят подчерта, че механизмът за сътрудничество и проверка  на Европейската комисия е допълнителен метод, който да помогне за изграждането на силна България, и ще продължи да действа, докато всички заложени в него показатели бъдат изпълнение.

Тя припомни, че в името на механизма присъства думата “сътрудничество”, което е двупосочна улица, и освен помощ от страна на Еврокомисията, включва и активни реформи от страна на България.

Рединг подчерта отново, че се отнася със симпатия към хората, които протестират мирно срещу корупционните практики.

Тя каза, че по време на срещата си с президента Росен Плевнелиев в понеделник ще го помоли да направи всичко по силите си, за да призове за политическа стабилност и национално съгласие между политическите партии. Тя ще поиска от президента да се ангажира с всичко възможно, за да бъде продължена без забавяне съдебната реформа.

В началото на следващата седмица Вивиан Рединг пристига в България, където ще се срещне с официални лица, но основната ѝ цел е провеждането на Граждански диалог с българите за бъдещето на Европейския съюз.

Еврокомисарят изрази надежда за добър разговор с българите и очаква конкретни идеи от тях по европейските теми, които ги вълнуват. Тя посочи, че проучванията показват, че за българите е особена важна свободата на движение в ЕС и се надява да чуе как може това право да се укрепи. Ще очаква и мнения за европейски политически съюз, който много българи подкрепят.

Решихме Европейската година на гражданите и тези диалози да се проведат не в годината на избори за Европейския парламент, а в предходната, за да няма политическо противоборство, а истински граждански диалог. Искахме да направим не политически срещи, а срещи между граждани, обясни инициативата Вивиан Рединг. За нас най-важно е да чуем истинския глас на хората, допълни тя.

Reklamlar