Георги КУЛОВ: Въпроси за интервю с Рафет Улутюрк, председател на сдружение „Бултюрк”

Георги КУЛОВ: Г-н Улутюрк, известно е, че нашите изселници следят с внимание политическите събития в България. Каква е оценката им за нестихващите протести?

Вярно е, че тук интересът към България нараства с всеки ден. България ни е Родина. Там живеят наши роднини и близки. Там са имотите ни. Нарасналият интерес е двустранен.

С ограниченията „Ковид – 19“ взаимните посещения намаляха. Интензивен е телефония и интернет трафик. Разделените семейства живо се интересуват особено от здравословното състояние на близките си.

Продължаващите вече четвърти месец протести в София и страната са многозначителни. Протестиращите знаят, че само с оставката на Министър председателя Бойко Борисов, на Главния прокурор Иван Гешев и с разпускането на народното събрание корупцията в България няма да се изпари и нещата няма от само себе си да се оправят. Конституцията от 1991 г. не можа да премахне нито трупа, нито сянката на тоталитаризма.
Духът на комунизма броди из България. Заедно с тях у хората страх и всява и ВМРО – най голямата терористична организация между двете големи войни на миналия век, както тогава така и сега тя е главна причина за обърканата Балканска политика на България, особено за влошаване на отношенията ни със съседна Република Северна Македония. По площадите се изстискват гноясалите циреи от времето на монархията и комунистическия тоталитаризъм, но трябва да се отървем и от расизма на псевдо войводите. Протестите са начало на промяната. Ние ги подкрепяме.

Георги КУЛОВ:
Изселниците ни неизменно са проявявали желание да участват в парламентарните избори. Има ли такава готовност и сега за редовния парламентарен вот през март 2021 г.?

По официални данни в Република Турция живеят 960 хиляди български граждани с двойно гражданство като 640 хиляди от тях имат право и желаят да участват в предстоящите редовни парламентарни избори през март 2021 г.
Според нас в условията на пандемия в една урна в един изборен ден тук могат да гласуват не по-вече от 500 избиратели. За да упражним пълноценно правото си на избор като български граждани, живеещи в Турция трябва да се разкрият 1300 изборни бюра или да се промени Изборния кодекс и да се признае и на гласуващите в чужбина избирателното право да гласуват по пощата като изпращат бюлетината си с писмо до ЦИК – София. Удължаването на времето за гласуване е също решение.
Колкото по-вече граждани участват в изборите, толкова по бързо ще се демократизира България. Иначе пак ще се повтарят не лицеприятните картини на КПП „Капитан Андреево.“ Сигурно пак ще се проявят изборни бабаити като Валери Симеонов, които вместо да бъдат арестувани от прокуратурата чрез само сезиране, ще бъдат наградени с почести и постове като Зам. Министър председател или Зам. Председател на Народното събрание. Така българската демокрация си закача нови воденични камъни.

Георги КУЛОВ:
-На политическата сцена в България има нови играчи в дясното пространство: ”Да България” и „Републиканци за България? Имате ли контакти с тях?

Да, ние като сдружение поддържаме контакти с всички политически партии и движения. Обаждат ни се,  посещават ни и ние се отбиваме при тях. Запознаваме се с програмите и целите и на новите формации. Изборния порив на местните избори т.г. на „Демократична България“ в София  беше впечатляващ.
Идеите за демокрация и справедливост са обединяващи. Програмното становище за върховенството на закона, зачитане на човешките права, за съдебна реформа и премахване на Гл. прокуратура  на „Да, България“ са впечатляващи и имат нашата подкрепа. Корумпирания български тоталитаризъм и блокиралата съдебна система живеят в сянката на Главната прокуратура.

Този път за коя реформаторска партия ще гласуват нашите изселници ще покаже близкото бъдеше. БУЛТЮРК ще се ориентира за предизборен съюз с политически сили, които искат да решат законодателните проблеми на България в полза на всички граждани и на модерно справедливо гражданско общество. Български политически партии и движения, които ще издигат наши представители на избираемо място в листите си ще бъдат подкрепени сто на сто. Но ако неможем да се разберем ние между другото ще имаме независими депутати за всяка облас един.

Георги КУЛОВ:
-Има ли шанс за общи кандидати за депутати с новите десни? Или ще изкарате от други партии?

В България не знам дали има лява партия. Всички са десни, защото европейската ясла е дясна. Ние имаме наша платформа, искаме тя да бъде подкрепена. Едно от исканията ни е да се създаде Министерство за Българите в чужбина, която да се занимава не с измислени неща, а с нашите насъщни проблеми. Трябва най накрая да се разбере, че младостта на нацията живее извън страната за да поддържа социалния живот в нея.
Това значи, че енергията и духът на България е извън нея и трябва да се създадат условия за завръщането им в Родината. Проблемите на България няма да се решат от Македонците или Албанците, на които през последните години сме продали 250 хиляди български паспорти, чрез подвластните на ВМРО ведомства. Така няма да се реши и демографския проблем. Изселниците, гурбетчиите и техните близки искат да живеят в една и съща страна – Демократична България. Вярвам, че корените на нашите мечти са в една и съща урна – България.

Георги КУЛОВ:
Как гледате на ситуацията в Кърджали? Възможен ли е общ кандидат за депутат с партията на Цветанов? Или…

Ние – всички граждани на България сме Европейско ориентирани. Това е така още от времето на Русенския валия Митхад Паша – първи реформатор, първи архитект на европейското бъдеше на България. Той мечтаел за правово, политическо и технологично обновление. Това са проблемите на България и днес. Ние се запънахме в демократизацията, създаването на правовата матрица на нашата република. Не смятам, че тя преди всичко трябва да е милитаристична както се случва това у нас през последните 10-15 години.
Ако заменим всички бойни самолети „МИГ-29“ с американските „Ф-16“, България няма да стане по демократична, няма да се изкорени и корупцията. Смятам, че всяка българска политическа партия трябва преди изборите ясно да изложи позицията си по „националната доктрина“, „националните интереси“, по проблемите на гражданското общество, човешките права, малцинствените права, правата на етническите общности, по културната, езиковата, религиозната индивидуална и колективна идентичност и тн.
Това са проблемите на България. За подчертаване е също, че не може някоя от нашите политически субекти сама да реши тези проблеми. Трябва да се положи конституционно начало на промяната. По този проблеми ние трябва да се върнем ким Търновската Конституция от 1879 г. и да въведем двустепенно управление на страната и да възложим справедливото решаване на образователните, здравословните културните и др. проблеми на местното самоуправление.

На въпроса Ви за общ кандидат или кандидати от Кърджали, трябва да се погледне през тази призма и ние сме в очакване. Смятам, че проблемите са много сериозни и само с пресяване на изживялата времето си политика не може да ги решим.

Георги КУЛОВ:
-Какво ни очаква след изборите, ще има ли правителство?

Голям проблем е също и това, че българското общество не произвежда лидери. Мен тук ми е не удобно да разказвам, че шестима от министър председателите на Нова България са били агенти на руското или съветско военно разузнаване или това, че немското списание „Дер Шпигел“ пише за нас, че сме „европейска колония.“ Слушах в неделя по ТВ Европа Антон Тодоров, който разказваше за министър председателите на паралелните правителства, които според него също за завербувани. Не смятам, че Слави Трифонов или Мая Манолова, които изпъкват като популисти с потенциал в днешните условия ще могат да налеят демократичната матрица на България, това изисква голям натрупан потенциал. Нито един градинар няма да иска да сади кора. Нагласата е новия обществен договор да копира от някъде и да я побългарихме.
Така минаха първите 142 години, резултата е на вечерна проверка на пл. „Независимост“ в София.

Георги КУЛОВ:
-Какво мислиш за Дост и НДСП заедно ли ще са?

Гледам по БТВ хората са на пазар. Сега е сезон на круши. По огледах се за „Попска круша“. Тук я няма, но ще си позволя да ви разкрия мисълта си чрез нея.

Преди да се изселя много я обичах. Първите 6 години след като се засади, тя цъфти, но не връзва плод. Не се опрашва и с други круши. На шестата година при нея трябва да цъфти и друга като нея.

Така са и политическите партии,  които се от люпиха от ДПС. Те по между си могат да се опрашват, но не и с други политически партии.

Георги КУЛОВ:
-Какво мислиш за Турция урните ще се увеличат ли или?

За да се увеличат трябва да се направят промени в Изборния кодекс. През 2017 г. на последните парламентарни избори събрахме по 1 101 молби за всяка нова урна. В момента няма законова уредба и ние като сдружения и федерации сме в не видение. В очакване сме.

Георги КУЛОВ:
-Как е в Истанбул мислите ли за избори 2021? Вашата организация винаги знае да изненада ?

Ние дълго мислихме, че в България ще има предсрочни избори. Смятахме, че няма вече какво да се оглозга по държавата и по Европейските фондове и време е да дойдат нови „герои“, които са способни да счупят и глозгат и по – дебели кости.

Мислихме да подкрепим независими кандидати. Надявахме се и за сътрудничество с някоя партия. Независими кандидати в 13 региона щяха да получат нашата подготовка. Едновременно сме в преговори с политически партии. Търсим общи интереси. Обаждат ни се и от БСП и от ГЕРБ. Заявявам, че нашите гласоподаватели  няма да гласуват за Вежди Рашидов, който не само се опита да спре изцяло развитието на етническата народна култура у нас, но нанесе сериозни удари и на българската национална култура и европейските ценности като продължи да поощрява с награди глашатаите на „възродителния проц“ като писателя Антон Дончев, автор на измислената книга „Време Разделно“, която раздели народа, причини голяма и за сега не преодолима вражда.

Георги КУЛОВ:
-Коя партия ви харесва в България?

Българското партийно строителство е унаследено от комунистическия тоталитаризъм. Центристкия елемент отдавна задуши демократизма. Като пример може да се посочи ДПС. Еднолично управление, срастване с олигарха Пеевски, който от своя страна се е сраснал с Главната прокуратура. За партийна структура е избрана не само структурата на БКП, но и на мутренската групировка „Мултигруп“ – създадената от „ДС“. Решенията в българските политически партии се приемат в закрити съвещания. Това е така и в БСП и в ГЕРБ. Да не говорим за характеризираните като „фашистки“ от Европейския съвет  български партии като ВМРО, НДСБ и Атака. Г-н. Марешки пък управлява партията и парламентарната си груба като феодал. В общество където няма демокрация не може да се изгради демократична партийна структура за това по съблазнителни за работа са движенията… Освен това корумпираното общество също влияе на партийната дейност.

Георги КУЛОВ:
-Какво мислите за България ще се оправи ли или?

Всяко общество, което се  базира на върховенството на закона, на обществен договор и признаване на идентичности на личността и на неговите лични и колективни права се зарежда с енергия за само почиствана и облагородяване.
В историята в тази дейност изключително голяма е била ролята на религиите. Живеем в общество, където ролята на религията е неглижирана, матрицата на цивилизацията счупена.
Младежта не иска да живее по традиционния морал, а от друга страна очакваната нова матрица с обществените норми и правилата на бъдещето са не мислими, без да имаме художник, който ги ще рисува. Все едно да поръчам някой да ни рисува картината на любовта.

Георги КУЛОВ:
– В Турция Азис Пабушчу ще работи ли пак с Дост? Турция какво мисли за България.

В турско – българските отношения, в народната дипломация между двете страни няма нужда от  личности като г-н Азиз Пабушчу. Той не е един от нас. Не ни познава нито като дух и душа, история и съвременност. Даже не е научен работник с докторска дисертация по проблемите на България. Не знам защо всички тук мислят, че проблемите на България са лесни за решаване и особено надути са  онези, които са успели един път да преминат през България, без да платят глоба за превишена скорост. Синът му е женен за Босненка и той няколко пъти е преминал през България и когато са го освобождавали от длъжността –като Първи секретар на Истанбулската организация на управляващата Партия на Справедливостта и развитието, той  по собствена воля или по препоръка се е закачил на абсолютно не познатата за него тема – България.
Не знае и чужди езици, което е втора катастрофа…

Проектът ДОСТ е негова творба и както знаете от 4 години си ближи раните…

Турския народ винаги е била за благополучието на Българския народ. Осъществяват се грандиозни съвместни проекти като „Балкански Поток“, високоскоростна ж.п. линия. Турция вече е най-големия и надежден търговски партньор на България. Напредва интеграцията в областите като култура и туризъм.

Георги КУЛОВ:
-Изселническите организации в Турция какво мислят? Вие ги познавате всичките отблизо. Заедно ли ще работите на изборите с Балгоч?

В Турция има над 200 изселнически организации. Имаме план за координирана работа на наближаващите избори. Установихме, че в Истанбул живеят 1.5 милиона изселници от България. Над 400 хил. от тях са с двойно гражданство. Ако не се промени Избирателния кодекс очакваме 100 000 гласа само в Истанбул. Бурса, Измир, Измит и Анкара работят отделно, но по същата предизборна програма. Ще проведем предизборна конференция и панели по места с избирателите.

Георги КУЛОВ:
-Какво трябва да направят партиите за да работите заедно на изборите?

Тук в Турция, Обществено гражданска организация (СТК) се пише с главна буква, имаме широки права, организирани сме по землячества, по квартали, като местни и изселници и тн.
Ние сме предимно едно културни дружество и организираме взаимопомощи сред българските изселници. Имаме десетки хиляди членове и привърженици, тесни връзки с България.

За да работим заедно с  българските партии, първо те трябва да ни приемат като равнопоставени партньори не на маса, а като субекти  заинтересувани от решаване на проблемите на България. Например от ликвидиране последствията на тоталитаризма в Родината ни. Искаме да започнем диалог с политическа партия, която е готова да посочи етнически Турчин за кандидат за народен представител от избираемо място. Готови сме да подпишем договор за съвместна предизборна пропаганда и сътрудничество за деен контрол в изборния ден и тн.

Георги КУЛОВ:
Турция как я виждате за напред?

Турция осъществява дълбоки социални и икономически реформи като обновява технически и технологично промишленото си производство, всички налични транспортни и съобщителни средства. Модернизира се селскостопанското производство. До 2023 г. възнамерява да стане енергийно не зависима страна. Тя е център на Турски свят, включващ 7 държави. Осъществено е обединението й с Азербайджан и Северно Кипърската Турска Република по формулата „един народ две държави.“ Под ръководството на Президента на републиката Реджеп Таййб Ердоган се създава голям и мощен Близко източен и Централно Азиатски съюз.

Георги КУЛОВ:
– Какво мислите за Азербайджан.

Азербайджанския народ е народ герой. Успя в жестоки битки да освободи окупираните си територии – Карабах и нагорни Карабах са вече свободни от Арменските окупатори. Милиони бежанци прокудени преди по-вече от 20 години от домовете си могат да се завърнат. Главорезите ще бъдат осъдени. В Карабах ще възтържествува мир и спокойствие. Международните срещи и преговори вече могат да имат една единствена цел – утвърждаването на Азербайджанската победа и изчистването на региона от Арменски главорези и престъпници.

Георги КУЛОВ:
-Защо Българските партии не идват в Турция за да искат гласовете ви?

Не, че не идват не е вярно. За пръв път дойде Цвета Караянчева. Участва в конференцията ни. Говори, обеща, работи за партията си и я наградиха с Председателки пост в парламента. Тя доказа, че работи само за себе си, не за народа, прави разлика между етносите, отнася се пренебрежително. Кърджалийските избиратели вече се пробудиха. ГЕРБ да забрави Кърджали. Борисов на митинг им обеща, че при изборна победа през 2017 г. заместник министрите ще ги назначи от малцинствата. Ставаше дума за девет Зам. Министри. Той веднага ги забрави и се съюзи с фашистите. Турците все по силно чувстват мощта на една велика държава, която ги закриля. Това ще окаже силно влияние на изборните резултати през Март 2021 г.

Георги КУЛОВ:
-Може ли да се очаква отлив от урните на изселниците заради пандемията от коронавирус?

Не!

Блогодаря.

Въпросите зададе:Георги Кулов

https://www.kardjali.bgvesti.net/news/503540/rafet-ulutyurk-izselnicheskata-organizatsiya-bultyurk-podkrepya-protestite-v-balgariya

 

 

 

Reklamlar