В дните на световната пандемия – COVID-19 онлайн се срещнахме с Рафет Улутюрк. Той е председател на Изселническата организацията „Буктюрк“ в Истанбул. С него ще говорим за световната пандемия сковала света, за нюансите в нея, въпросите, който тя задава и за човешкото в човека. Ето какво сподели той за читателите на вестник „Долина“ и уеб портала за електронни услуги и обективни новини  kazanlak.co:

– г-н Улутюрк, вече месец от както живеем под карантина, заради развихрила се пандемия от COVID-19. Кажете ни как се чувствате, в какво състояние на духа Ви намираме? 

– Като за начало ви призовавам освен да си останем вкъщи, нека успокоим мозъците и емоциите си. Вече месец и като че ли се стесни и моя хоризонт. Завиждам благородно на онези, които също като мен са под карантина, но гледат на божествения Истанбул от високите етажи на небостъргачите. Преди мислех, че хората от „високите етажи“ се страхувах от буболечките и затова се „крият“ там горе. Специално се поинтересувах и разбрах, че тук в многомилионния град пчелите летят най високо до балконите на четвъртия етаж, а хлебарките се изкачват по отводнителните тръби до шести етаж. В близост до „небесния рай“ няма мухи и комари. Случва се само някоя мравка да се изкачи и то по асансьора. Но по този начин не стои въпроса с коронавируса, който живее в нас, в роднините и приятелите ни – без да плаща наем.

– Какво се случва според Вас? Кой ще победи – COVID или човечеството?

– Преди месец, когато властите в Турция и България, почти едновременно, обявиха извънредно положение и въведоха като противоепидемиологична мярка – карантина по огнищата на заразата беще навремено. В двубоя все още води “COVİD -19” като зарази повече от милион и половина души и стресна света. Причинените щети, по официални данни, те възлизат на 5.5 милиарда щатски долара. Твърди се, че инфекцията е тръгнала още през ноември миналата година от някой пазар за живи животни в Китай, а от 3 месеца тропа по вратите ни. На тази легенда аз не вярвам. Защото по същите телевизионни канали специалисти епидемиолози с опит от лондонски лаборатории като д-р Антония Първанова съобщиха, че в този мини микроб, който сега изведнъж пак се събуди и започна да се рои, върлувал и през 11-12 –ти, 18-ти и 19-ти век. Също така той се е опитал да отвори вратата на пандемията и през 2003-та и 2006-та година. Точно сега обаче той успял да я открехне доста широко. Миналата година от грипен вирус „А“ и „Б“, които са на постоянна квартира у нас сме загубили 1 478 души, припомни тя и приведе този пример, за да ни каже “Не се страхувайте!“.

На 09 04 2020 г.- Министър председателя Бойко Борисов казва: „Молим се като циганин за тестове.“ По думите му, въпреки че е изминал 1 месец от  началото на извънредното положение, все още сме в началото. Най дефицитната стока се оказа самият тест, който до 2001 година сме произвеждали у нас и сме били третата сила в света след САЩ и Германия. А сега къде сме? Жалко, нали?!

Действително е жалко, че когато казаха „Слагайте си маските и не излизайте от вкъщи!“, се оказа, че в нашата мила родина – България, няма на склад маски. Освен това, вече не се произвеждат и памучни платове както преди години. Преди 30 години имахме 16 големи предприятия за памучен текстил, няколко за копринени и вълнени платове, а в цеховете по селата над 200 хиляди шевни машини, в тази статистика не говоря за трикотажните предприятия.

В том първи от „Трилогията за Византия“ Ж.Ж. Норвич се споменава, че по време на първата пандемия от коронавирус са загинали милиони хора, а по време на втора такава, която е обхванала цяла Византия са починали 5 милиона души. Смятам, че именно по тази причина жените на Селчукските, а после и османските турци, когато се настаняват в земите на Византия си слагат забрадка като защитно средство от вируси и си закриват с тях също носа и устата си. Те са донесли със себе си и хигиенната култура. Те са построили и първите предприятия за сапун в Близкия Изток и на Балканите. Далеч са времето, когато Султаните са дарявали ха-мами на жените си. По това време Английската кралица се къпела само веднъж на година.

Старият Континент е преживял най-жестоката епидемия от чума през 15-ти – 17-ти век. Тогава испанците прогонили маврите и евреите  от Европа и живи изгорили котките като са повярвали, че в тях се е всадил таласъма на злото. Тогава заразата на чумата са разпространители полските мишки. Загубата в жива сила е била по голяма от убитите по време на седем, тридесет и сто годишната войни. В много вековните битки с вирусите победило човечеството. Между другото в двубоя с „Covid19“ засега се тъпче на едно място. Забелязва се, че Италия, Испания и САЩ леко отстъпват в тази битка. Потресох се от словесния диалог между държавните глави на САЩ и Канада за маски. А да не говорим за кражбата на много милионни пратки на маски и хигиенни пакети по летища и пристанища. Германия и Австрия са решили проблема като всеки сам си шие маската в къщи. До къде стигна света, Европа – „Оправяй се сам!“.

Най-печалното в битката със сегашната пандемия е, че няма единен Европейски и световен център за борба с нея. Въвеждането на задължителния общ ред закъсня, а топ научен ръководител на ЕС хвърли оставка заради кризата с коронавируса. Световната здравна организация (СЗО) се оказа също безсилна и безпомощна, даже не можа да покаже готовност и гъвкавост за методическо ръководство на правителствата, медиците и вирусните лаборатории по света. Естествено в новите условия националните държави се впрегнаха самите да решат проблема. Тук трябва да отбележим, че в първите редици на интернационалната солидарност се наредиха Китай, Русия, Куба и Турция.

Лидерите на някой Европейски държави се разболяха. Разболяха се и политическите ръководителите на отделни страни. Вирусът победи имунната система на Ангела Меркел, Емануел Макрон и Борис Джонсън. Всичко това показа на простолюдието и на вироглавите характери с чип в главата, че всеки сам си определя границите на личната свобода, но този невидим противник не бива да се подценява.

Лично мен най-много ме потресе информационния поток от САЩ поднесен ежедневно като ТВ програма „Времето“ от самия Президент Доналд Тръмп. От месец той ми се струва неспокоен. Движенията на главата му – на ляво, на дясно – подсказват, че той мисли за съвсем друго. Когато съобщи цената на единичен тест в медицинско заведение в САЩ – от 30 до 70 хил. щатски долара – ме проби усещането, че „Covid -19“ е „поканен“ вирус със задача да служи като ефективно оръжие в борбата с бежанци и емигранти, които не могат да си платят здравните осигуровки. Стресна ме и стенанието на богаташите от Лас Вегас, от Силиконовата долина и Холивуд, които плачат за загубени милиарди долари. Чух стоновете и на „Fructo”, който без сезонни работници не може да прибере портокалите си. Преди седмица Тръмп беше откровен като бизнесмен и на брифинг се изпусна, че „за спасяване на икономиката пуска в обръщение във вид на помощи няколко трилиона щатски долара. Да, това му беше хода, произведените от Федералния резерв банкноти по 100 долара, които са без покритие и с реална себестойност 50 цента, той ще ги осребри на пазарна цена и така вече си гарантира втория мандат.

Този ход много се хареса и на новоизбраните европейски лидери, които веднага програмираха една подобна сума в евро като добавиха, че тези пари са само за тесен кръг. Ние – живеещите в Турция и България, където маските и медицинските тестове са за сметка на държавата, веднага разбрахме, че сме извън новата кьорсофра.

– Днес страхът полезен ли е?

– Върлува епидемия и страха расте. Страхът в крайна сметка, дали е логичен или алогичен, е човешко качество и ние не може да бъдем съдници, но не може от друга страна обществото да бъде заложник на идея, която може би не е рационална.

Трудно ми е да повярвам, че за коронавируса няма антидот. Питам се каква е стратегията по кривата, по която сме принудени да гледаме с часове към отсрещния блок и да слушаме от малкия екран сводка на министри и медици за пандемията, за тествани случаи, за оздравели и умрели, за мутация на вируса, глобени граждани или раздадени пенсии или помощи на възрастни.

По нахалните в интернет през минута ми пускат статии за края на света и задгробния живот. В тези текстове най-често се повтаря „Този ден е времето, когато Аз ще променя земята в друг вид и небето в друг вид. В този ден всичко ще ми се подчини!“ Не можах да разтълкувам връзката на пророческите твърдения осолени с нахалния вирус, с който вярвам, че скоро ще се справим. Извинете ме, но вярвам, че това е активна хибридна атака, целяща да разклати вярата ми в човешкия разум, който ще победи всеки материален или виртуален вирус.

– г-н Улутюрк, как реагира турската държава в тази трудна ситуация?

– Не знам колко напреднаха микробиолозите и имитаторите в търсене на антидота, но турския министър на здравеопазването д-р Коч официално обяви, че „вирусът „COVID-19“ е успешно изолиран и че не може повече да всмуква жизнените сили на клетките ни с десетките игла като вакуумни помпи, с които го рисуват и показват. Онези от „високите етажи“, които никога не са го видели, твърдят, че са нещо по-вече от нас, че знаят алгоритъма даже на бъдещето, но не можаха да изчислят датата на евентуалния пик на ужаса, който ни връхлетя на връх разцъфнала пролет…

Голям е и успеха на турските програмисти e едно ново изобретение за борба с корона вируса, което бе разработено специално за големите болници и инфекциозните отделения, в които е пълно с „корона болни.“ Замисълът на изобретението е да се опази медицинския състав от заразяване. С електронна програма, която работи по „5G“ една обучена медицинска сестра може едновременно да обслужва 125-има пациенти на легло и системи. Три нови болници на двата бряга на Босфора вече се оборудват с това местно ноу хау, а Саудитска Арабия и САЩ изпревариха всички с големи заявки. При спасяването на тежко болните в инфекциозните отделения се прилага за първи път и вливане на плазма, взета от победилите корона вируса и изписани от болниците. По този метод един успешно излекувал се успява да спаси живота на други шестима. Турска компания преустрои едната от автоматичните си поточни линии от производство на хладилници в производство на апарати за вентилиране на белите дробове с озониран въздух.

Силно впечатление ми прави пренасочването на радио-телевизионната пропаганда в Турция. Въпреки 24 часовата програма на кюрдски език на ТРТ -1, от началото на м. март в юго-източната част на страната – по села и градове, започнаха нови предавания на 3 езика – турски, кюрдски и заза.

В Турция извънредно положение е обявено за първи път.

Общинските управления организират раздаването на пакетирана храна, сапун и дезинфектанти на бедстващи, възрастни и безработни хора. Образователната система се преустрои и по програмите на Министерството на образованието се провежда повсеместно по интернет при домашни условия.

Както в България, така и в Турция започна национална дарителска кампания за борба с коронавируса.

– Има ли случки родили се от време на пандемията, които ви развълнуваха чисто човешки?

– Много ме трогна жеста на 83-годишната баба Надие Мехмед от българското село Печеница, община Исперих, област Разград, която дари цялата си пенсия на общинската болница и лекарите, които на няколко пъти са се грижили за нея.

Също така фурнаджията от село Люляково, област Бургас г-н Ахмет, който пое инициатива да не остави нито едно семейство без топъл хляб в условията на извънредното положение и безплатно раздава хляба по домовете на хората.

Вероятно след тази пандемия ще настъпят редица промени в обществения ред, установен у нас, предвидени от Жан Жак Русо в „Обществения договор“, но за това ще си говорим друг път ако позволите.

– Какво искате да пожелаете на нашите читатели?

– Желая най-вече здраве на вас и на вашите читатели. Пазете здравето си и не изпадайте в паника, защото паниката вреди както на вас самите, така и на другите около вас. И нека Бог да ни благослови!

Яница Станчева

Alıntı: http://www.kazanlak.co/intervyuta/item/8458-rafet-ulutyurk-za-svetovnata-pandemiya-i-nyuansite-v-neya
Reklamlar