“Десен в България се става, когато се види, че имаш смелостта да се изправиш пред прекия руски интерес на българска територия”. Това каза днес председателят на ДСБ Радан Кънев по повод пасивната позиция на новоизбрания варненски кмет Иван Портних при обсъждането на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за газопровода “Южен поток”.Провеждането на обществената дискусия бе съпроводена от протест пред сградата на община Варна. След края на обсъждането, на което Кънев присъства, той даде пресконференция по време на която заяви: “Нашите (на ДСБ, бел.ред) поздрави към г-н Портних за избирането му за кмет на Варна ще дойдат, когато защити претенцията си, че е десен кмет с позиция по Южен поток”.
Лидерът на ДСБ коментира, че има алтернативни трасета за влизането на руската тръба на българска територия, които за разлика от избраната “Паша дере” са достатъчно отдалечени от Варна, за да не влияят на качеството на живот в града. “Бяха пропуснати невралгичните точки в опазването на околната среда и беше направен откровен опит за манипулация на присъстващите по отношение на звуковото замърсяване, обясни Кънев. Беше пропуснато усилването на замърсяването при западен вятър, което прави общото шумово замърсяване далеч над всякакви норми, както и наличието на сериозно замърсяване с инфра-звуци”, каза още той.
Според Кънев трябва да бъде обърнато сериозно внимание и на факта, че по време на днешното обсъждане не е бил коментиран и “очевидния конфликт между техническото решение тръбата на Южен поток да влезе на наша територия само на няколко километра южно от Варна и Общият устройствен план на града. “Той предвижда жилищно застрояване в тази зона, припомни Кънев, а стратегическото решение за развитието на Варна на юг е много по-старо и от приемането на Общия устройствен план и от създаването на проекта за изграждането на този тръбопровод и неговите компресорни станции. Всичко това сега е в пряко нарушение на тези стратегически градоустройствени решения”, каза още лидерът на ДСБ.
По рано днес, цитиран от “Дарик Варна” Радан Кънев заяви също, че се появяват все повече данни за безсмислието на проекта “Южен поток”. “Той е икономически безпредметен за България, а преминаването на тръбата през “Паша дере” е чисто безумие”, каза Кънев.
Той призова ГЕРБ да променят позицията си по отношение на “Южен поток”, тъй като той обслужва изцяло руски интереси. “Досега по проекта в българската икономика няма нито лев и не виждам как ще влезе”, каза пред “Дарик” Кънев. Според него дясната енергийна алтернатива е “Набуко”, който би защитил европейските интереси и би довел до падане на цената на природния газ у нас.
Радан Кънев отправи и призив към всички партии от т.нар. “реформаторски блок” за активна позиция и протести, ако се стигне до строеж на газопровода на българска територия.
За кратко, по време на обсъждането на доклада ОВОЗ за Южен поток, днес присъства и новоизбрания кмет на Варна Иван Портних. Този факт Радан Кънев нарече “тревожен”.
“Мястото на г-н Портних е там, не само за да защити интересите на живеещите наблизо и жителите на Варна, но и, за да защити градоустройството на Варна”, обясни Кънев.

Reklamlar