Евродепутатът от “Демократична България” Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласува петиция срещу изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Кънев е член на тази комисия и е настоял да се гласува документ отпреди две години. Той е изготвен от екокоалицията “Да остане природа в България”, но досега не е придвижван в комисията, съобщи евродепутатът от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

Петицията настоява проектът да се спре с мотив, че строителството ще наруши екоравновесието в дефилето. Комисията по петициите на Европарламента може да остави документа отворен или да го затвори. В първия случай текстът се гласува и това може да даде повод на други органи и институции да вземат отношение по петицията. Във втория тя остава в архивите на комисията, но никой не е длъжен да вземе отношение.

Ако петицията, задвижена от Радан Кънев, бъде гласувана и има движение по нея, изграждането на “Струма” може да се забави. Така България ще е изложена на риск да изгуби над 1 млрд. евро европейско финансиране за магистралата.

А само преди ден – в събота, пътната агенция обяви, че вече е избрала строител за първата отсечка от 13,4 км през Кресненското дефиле. Предстои да бъде избран и изпънител за втолата отсечка на новото трасе.

Reklamlar