Председателят на Изселническата организация “Бултюрк” в Истанбул Рафет Улутюрк, пред “Старозагорски новини”: След референдума Турция вече не гледа към Европейския съюз.

– Г-н Улутюрк, как гласуваха българските изселници в Турция на приключилия в неделя референдум за конституционни промени?
-Ние се разделихме на две. Повечето бяха с “Да”, другите – “Не”. Затова половината се радват, половината – не. Знаете, че на всички избори хората просто се разделят.

– Тези, които се радват, какво очакват да се промени след референдума?
-Светът се променя, и в Турция всичко се промени. Ние от “Бултюрк” бяхме за “Да”. Преди рефендума се събрахме и казахме мнението си. Ние трябва вече да сме в управлението на тази държава.

Досега не можехме – както впрочем и в България – гласуваме, но не можем да станем да речем депутати или министри. Затова смятаме, че вече трябва да сме в управлението.

-Ердоган обеща ли, че ще включи изселниците в управлението – без значение дали са от България или от други държави?

– На първите избори след референдума ще има квота за депутатски места – за представители от България, от Македония, Косово, Гърция и т.н.

– Знае ли се кога ще бъдат тези избори за парламент?

– Към момента това не се знае, но не очаквам да е тази година. Решението ще бъде взето в парламента, вероятно през м. март 2018 г. ще бъдат насрочени предсрочни избори – и за парламент, и за президент едновременно.

– Тоест, очаквате на предстоящите избори 2 в 1, изселниците да си избират собствени депутати в турския парламент?

– Естествено.

-Много хора се притесняват, че цялата власт – изпълнителна и законодателна, ще бъде в ръцете на един човек – Реджеп Ердоган. Притесняват се, че Турция вече няма да е република, а Султанат…

– Не, не… Турция – Султанат? Така говорят само от опозиционните партии. Резултатът от референдума е  51% – “За” и 49% – “Не”. Тези от опозиционните партии трябваше да излязат и да кажат -“Ние идваме”, не само да кряскат, както е и в България. Всеки кряска, но не иска да управлява.

В България и ДПС, и БСП кряскат, но не искат да управляват. Единственият, който иска да управлява в тази сложна обстановка и да поеме отговорност е Бойко Борисов, а другите всички са около него.

– В Турция така ли е?

– И в Турция Реджеп Ердоган иска да управлява, но другите всичките са около него. Никой не иска да поеме отговорност. Опозицията взе 49%, но не искат да кажат: “Ние искаме да управляваме”. Единствената партия, застанала на страната на партията на Ердоган – националистическата, и тя не каза, че иска да управлява.

– И все пак, не е ли страшно цялата власт и изпълнителна и закондателна да е в ръцете на един човек… ?

– Няма такова нещо. Властта няма да бъде дадена в ръцете само на един човек, защото ще има избори и на тях ще се искат 50% плюс един. Хората не трябва да се плашат, защото точно хората ще дадат своя вот за 50% плюс един. Така че, няма никаква опасност за Турция.

– Тоест, и след рефенедума Турция ще си остане република?

-Разбира се. И България няма защо да се притеснява.

Смятам, че времената на обвързването на Турция с ДПС или ДОСТ вече минаха. Дойде време България и Турция икономически да бъдат свързани. Ако България има интерес от Турция, нека българското правителство за дойде тук и да заяви свои интереси, или пък ако Турция има интереси, да потърси за икономическо сътрудничество България. Досега няма такова сътрудничество, защото има хора като Доган, като Местан, които не работят нито за българите, нито за турците или за циганите. Те работят само за себе си и затова България е на това дередже.

-И все пак, има ли някаква опасност за България след този рефрендума?

-Няма никаква опасност нито за България, нито за българските турци.

– А за Европа?

– За Европа ще има. Защото бежанците от Африка ги изхвърлят. И какво ще направи Европа? Къде ще ги разпределя? След референдума Турция ще бъде световен фактор.

– Това означава ли, че Турция вече не иска да бъде член на Европейския съюз?

– Според мен Турция вече няма да иска членство в ЕС. Защото Европа вече е не е същата от времето, когато стартира преговорния процес с Турция.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА

https://starozagorskinovini.com/

Reklamlar