Плевнелиев: Русия не ни е освободила, тя ни е окупирала. Радев цели да вземе властта и да управлява.

България стои доста добре на фона на това, какво е правила в миналото. Днес страната ни е проактивна и това се оценява от всички, особено от Гърция и Турция. България дава идеи и помага.

“Случващото се в света е студен мир, защото има методи на конфронтация, дестабилизация и замразени конфликти.” Това каза в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ президентът на Република България за мандат 2012 г. – 2017 г. Росен Плевнелиев.

Според него и САЩ и Европа са се отдръпнали от ситуацията в Близкия Изток. “А това, което се случва там, определя бъдещето на Европейския съюз (ЕС)“, казва Плевнелиев.

Той посочи, че кризите се развиват една след друга. И постигнатото примирие между турския и руския президенти – Реджеп Таип Ердоган и Владимир Путин – няма да бъде трайно.

“Институциите на международния правов ред не сработват. Генералният секретар на ООН води статистика на конфликтите, но нищо не се прави за решаването им.

България стои доста добре на фона на това, какво е правила в миналото. Днес страната ни е проактивна и това се оценява от всички, особено от Гърция и Турция. България дава идеи и помага.

Ако на гръцката граница има мигранти, а на българската няма, това означава, че външната ни политика работи”, коментира Росен Плевнелиев.

Той е категоричен, че ако мигрантите атакуват границата ни ние трябва да сме готови да защитим суверенитета си.

По думите на Плевнелиев ЕС не е постигнал добри решения по отношение на мигрантската криза, заради липса на всеобхватна политика.

“Трябва да се каже, че нелегалната миграция не е добре дошла. И всички икономически мигранти, които имат право да търсят по-добър живот, не са добре дошли, защото ЕС не може да си го позволи. Устойчивото решение на конфликта не е страните да си мерят армиите, а чрез дипломатичен начин”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира и поведението на президента Румен Радев, като посочи, че неговата цел е именно противопоставянето на институциите у нас. “Радев цели да вземе властта и да управлява. Той критикува денонощно собствената си държава и институции. Популист е, защото посочва проблеми, но не дава решения за тях”, каза Плевнелиев.

Той разви тезата си, че Русия не ни е освободила, а ни е окупирала и подчерта, че това трябва да се казва на младите днес. Той се противопостави на отиването на Радев в Москва на 9 май за Деня на победата.

Плавнелиев посочи, че е нормално ГЕРБ да слезе от управлението, тъй като 10 години власт изхабяват партията.

Reklamlar