В интервю за Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев засегна широк кръг въпроси и изтъкна, че е влязъл в политиката не заради президентския стол.
Корупцията в държавната администрация стои на високо ниво, заяви президентът Росен Плевнелиев.

По думите му докладът на Център за изследване на демокрацията за корупцията в страната е бил категоричен и е трябвало много внимателно да бъде анализиран от политиците. Докладът е много тежък и посочва системни проблеми, каза още той.

По отношение на това 3 години след като Плевнелиев е оттеглил подкрепата си от кабинета на Пламен Орешарски дали се е променило нещо президентът уточни, че по време на „Орешарски” е имало пик в усещането на гражданите и фирмите за корупция.

„След 2014 година започва да пада, това е тренд – добър, но не достатъчен”, поясни той. По думите му това е още едно доказателство, че е бил прав.

„Аз съм единственият, който свали доверието си в деня, в който трима български водещи политици, включително и министър-председателят по това време Пламен Орешарски се обясняваха пред българския народ за едно назначение”, каза той.

Държавният глава уточни, че промените, които са настъпили оттогава са, че освен, че народният представител Делян Пеевски не е станал шеф на ДАНС, има прогрес – борбата със сиви сектори, като контрабанда на цигари и наркотици.

В някои направления обаче прогрес няма. Това трябва да се адресира внимателно, например корупцията в държавната администрация стои на високо ниво, там трябва да се действа.

Решението е много просто – пълна прозрачност, когато се управляват парите на народа няма какво да се крие.

“Взех сам своето решение да не се кандидатирам отново и се радвам, че го взех навреме, бях честен и към народа като казах много ясно и защо”, каза президентът.

Всички са наясно с личните причини, които имам, още повече народът знае за трагедията, която сполетя мен и семейството ми преди по-малко от година”, заяви държавният глава.

Той посочи, че по този начин е дал възможност на политическите партии да излязат със своите кандидатури.

“Мога да заявя, че това е мое лично решение, за което обаче ето сега от светлината и от хоризонта на времето съм още повече доволен”, посочи президентът и заяви, че го е направил с чест и всички са го разбрали.

Попитан дали в личен план му е отнел нещо този мандат, той посочи, че държавният глава трябва да е наясно с огромната тежест, която поема както в личен, така и в обществен план.

“Влязох в политиката не заради стола на президента”, заяви Плевнелиев и обясни, че просто е почувствал, че може да даде нещо на обществото.

Попитан дали знае кои са кандидатите на ГЕРБ, той посочи, че знае, че са няколко на брой. “Пожелавам успех на всяка една от политическите сили”, посочи президентът и изрази притеснение, че все още не са обявени кандидатите.

Reklamlar