Паметник на геройски загиналите турски войни през Първата световна война в боевете за освобождението на Южна Добруджа

Готов е идейният проект за изграждането на Мемориал на загиналите турски войни на Северния фронт през 1917 година.
Паметникът ще се издига в местност край Добрич.
Това съобщи на специална пресконференция в Казанлък Осман Бюлбюл- председател на фондация “Бюлбюл”, инициатор за градежа на мемориала.
Паметникът ще се изгражда с доброволни дарения и помощ от спонсори от страната и чужбина, по подобие на трите такива паметника, издигнати в Румъния.
През март тази година делегация от учредената във Виена фондация посети северната ни съседка, за да разгледа издигнатите там паметници на загинали турски офицери в Румъния.
Според Бюлбюл преди изграждането на мемориала, той трябва да се одобри от Министерство на отбраната и Община Добрич, за което вече били предприети първите стъпки.

Мендерес Кунгюн Предложение за изграждане на “паметник на геройски загиналите турски войни през Първата световна война в боевете за освобождението на Южна Добруджа” е депозирано в община Добрич от фондация “Бюлбюл”, стана ясно вчера. Организацията е регистрирана в Казанлък, а неин председател е Осман Бюлбюл, български гражданин от турски произход, живеещ от години в Австрия.
Фондацията ке строи монумента със свои пари, а общината си иска безвъзмезден парцел северно от Добрич. Идейният проект предвижда върху мламорния паметник да бъде изобразен герба на турската армия, а от двете му страни – Георгиевският кръст и германски кръст за храброст. Предвижда се и надпис, който в идейния проект е на турски език. Няма проблем да се постави и надпис на български, заяви Мендерес Кунгюн. Името му нашумя в началото на 2006 г. с организираната подписка с искания за конституционно регламентиране на турското малцинство в България и признаване на турския език като втори официален в страната. Искаме това да е паметен знак за историческото взаимодействие на немската, турската и българската армия. Целта е нов, европейски прочит на българската история, коментира Кунгюн.
Информацията предизвика незабавния отговор на местната организация на ВМРО, която разпространи протестна декларация до медиите. Воеводите заявяват, че в мемориала Военно гробище е оказана нужната почит на погребаните воини от седем националности. Не сме против паметен знак и за турските войници, но само в рамките на Военното гробище и при положение че турската държава възстанови българските военни гробища в Одрин, Люлебургас, Лозенград и Чаталджа, пише в декларацията.

Reklamlar