Милена Кирова• от Милена Кирова

Парламентарната комисия за младежта и спорта отхвърли с 10 на 9 гласа предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Правната комисия отлага разглеждането й по предложение на БСП, а Комисията по външна политика я прие.

Истанбулската конвенция на кантар в парламента

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа, а Комисията по външна политика я прие. Парламентарната пра…

В комисията по правни въпроси десет депутати от БСП, Обединените патриоти и Воля гласуваха да бъде отложено обсъждането на Конвенцията. Мотивът: документът създава разделение в обществото и те не били готови да направят достатъчно компетентен и информиран избор. Депутатите от ГЕРБ подкрепиха Конвенцията.

Пенчо Милков, БСП за България: Конвенцията не е просто нормативен акт, то е начало на ново цивилизационно разбиране за половете и за обществото.

Данаил Кирилов, ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси: Това е въпрос на преднамерено грешен прочит и очевидно има и политически сили и фактори в обществения дебат, които искат да изкривят смисъла и значението на конвенцията. Ако бяхме стигнали до дебат имахме възможност да тълкуваме интерпретативна декларация във връзка с евентуално ратифициране на конвенцията.

Емил Димитров – Обединени патриоти: 2018 години да убеждаваме, че в Ноевия ковчег не са сложили хора и животни от двата пола, а всъщност са някакви други. Категорично сме против подобен ход на нещата. Референдум е едно добро решение.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Ние искаме да бъде спряно гледането на Истанбулската конвенцията в Народното събрание. Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от Б…

Референдум поискаха от БСП като настояха парламентът да спре гледането на Истанбулската конвенцията.

Корнелия Нинова, председател на ПГ „БСП за България“: Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от “БСП за България” в НС с искане за решение за провеждане на референдум.

Нинова заяви, че продължават с внасянето на законови промени по отношение на насилието над жени и деца. От ГЕРБ ще проверяват доколко ратификацията на международен договор може да се обсъжда с референдум. От външната комисия дадоха зелена светлина Конвенцията с 10 „за” и 7 „против”.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Все пак нека не забравяме коя е основната цел на Конвенцията, а именно постигането на равноправие между мъжете и жените. Премахването на насилието от семейството е една от основните фундаментални причини за запазването на здравото семейство.

В "Референдум": "За" и "против" ратифициране на Истанбулската конвенция

В “Референдум”: “За” и “против” ратифициране на Истанбулската конвенция

53.7% от анкетирани в представителното проучване на “Алфа Рисърч” за предаването “Референдум” по-скоро одобряват Конвенцията срещу насилието над жени,…

Ден след като в православни храмове започнаха да служат молитви срещу конвенцията, Главното мюфтийство излезе с позиция. В нея се казва, че насилието над жените не се посреща никога с одобрение от българските мюсюлмани. Изразява се притеснение, че конвенцията взима на прицел устойчивостта на семействата.


Главно мюфтийство:

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.

Ден след Светия Синод и Главно мюфтийство излезе с официална позиция, която осъжда Истанбулската конвенция и я определи на “бездънен капан”, предвещаващ голяма драма за България.

В Конвенцията се предвижда създаване на цялостна правна рамка за защита на жените и децата от женски пол против насилие, но не са посочени мерки за прилагане, като обръщаме внимание и на факта, че конвенцията е неприложима в сегашната й форма в правната ни система, поради редица недефинирани понятия, се казва в становището на Мюфтийството.

Към днешна дата конвенцията  е подписана от 44 държави – 28 членки на ЕС като 17 от тях са я ратифицирали.  Случаят е актуален и за България.  У нас има 1 милион регистрирани случая на домашно насилие върху нежния пол. Дискусията  около съдбата на конвенцията разцепи българската общественост.

От Главно мюфтийство посочват:

„Семейният мир и толерантност, взаимното уважение между хората от различен пол и възраст са определени и дефинирани в нашия морален кодекс. Подражава се на живота и делото на нашия Пророк.

Свещения Коран, определя жената като „майка, дъщеря и съпруга“, правното й положение в семейството и обществото е дефинирано в 12 сури и многобройни айети. Всички те са залегнали в традициите и в семейните ни отношения.

Моралните норми залегнали в свещената книга забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол. Не се позволява   грубото поведение по отношение на женския пол. По много ясен начин се дефинират правата и задълженията на бременните, кърмачета, майките, при развод, след развод, аборт, имуществени и наследствени такива; домашно насилие; физическо и психическо насилие върху женския пол; при сключване на брак или изповядване на развод пред свидетели; функциите на жената като съпруга и майка; материалната й обезпеченост като съпруга й майка и др.  а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в семейството и обществото. Тези правни канони и морални норми бяха в сила и се прилагаха  официално от Ислямските съдилища на Царство България до 1934 г. През последните 80 години те останаха определящи в мюсюлманските семейства в смесените райони на България. И днес те определят и гарантират физическото и духовното ни възпроизводство“.

От Главно мюфтийство коментират и скандалния член 30 на конвенцията, който определя биологичния пол и новото явление „Джендър“.

„Той е една от многото нови понятия, които навлязоха през последните 30 години в българския език. Английска дума от американската лексика.  По първото разяснение „Джендър“ е жена от „социален пол“, от „трети пол“. В този смисъл чуждицата няма значение в българското ежедневие и литература.

Разяснението по случая, дойде от научните среди. „Джендър“ е бил името на ритуал по обрязване на женския полов орган в Йемен.

Според нашата религия залъгалката „трети пол“, „гей общество“, „гей бракове“, а също  “„Мюнхаузенския синдром“ и особено „Джендър“ тематиката са опасни бездънни капани, скрити под „Истанбулската конвенция“.  Този тип явление предвещава голяма драма за България, която без това преживява тежка демографска криза, причините за която не трябва да се търси само в насилието върху нежния пол“, се казва в становището.

Междувременно, по разпореждане на Светия Синов в православните храмове в страната се отслужват молитви българският парламент да не ратифицира Истанбулската конвенция. Отец Боян Саръев от църквата “Свето Успение Богородично” в Кърджали коментира Конвенцията: “Тя нищо хубаво и нищо добро не вещае за нравствения и морален облик на българското общество. Ние се притесняваме от скритите послания в конвенцията за създаване на трети, четвърти социални полове, за еднобрачните семейства, което е безумно и абсурдно. Тази сутрин дойдоха хора, които са притеснени от надвисналата опасност”.

"За" и "против" ратифицирането на Истанбулската конвенция

“За” и “против” ратифицирането на Истанбулската конвенция

Невиждан обществен интерес към обсъждането на Истанбулската конвенция. Тя вече беше одобрена от Министерският съвет и предложена за ратификация от пар…

Група академици изпратиха призив до институциите защитата на жени и деца да не става чрез конвенции с подводни камъни. Утре предстои обсъждането на документа в парламентарната Комисия по вероизподеданията.

Призив на:

  • акад. Антон Дончев
  • акад. Константин Косев
  • акад. Георги Марков
  • акад. Стефан Воденичаров
  • акад. Благовест Сендов
  • акад. Васил Сгурев
  • акад. Людмил Стайков
  • акад. Васил Гюзелев
  • акад. Дамян Дамянов

„Всички сме против насилието срещу жени и деца, но защитата трябва да става не с конвенции със съмнително съдържание и нездрав смисъл, и с много „подводни камъни”.

"За" и "против" спорната Истанбулска конвенция

“За” и “против” спорната Истанбулска конвенция

Темата “за” и “против” Истанбулската конвенция и общественото ѝ обсъждане коментираха в студиото на “Още от деня” д-р Борислав Цеков, член на правните…

Reklamlar